Gå til sidens hovedinnhold

Vi må vise at vi tør satse på kultur. Ikke bare for dem som skal besøke landet, eller byen vår. Men også for dem som bor her. Og mest av alt for de unge

Artikkelen er over 3 år gammel

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når jeg tar ferie etter at mandagsavisa har gått i trykk på søndag, har jeg vært innom fire festivaler og Musikkfestuka i Nordland, i løpet av 17 dager. De som påstår at det ikke skjer noe i distriktet, har ikke sett godt nok etter.

Rana, Nesna og Hemnes er en smeltedigel av kulturelle tilbud mange kommuner kan drømme om.

Jeg har hatt fantastiske musikkopplevelser i havgapet på Træna, møtt engasjerte frivillige på Hemnesjazz og deltatt på en skikkelig folkefest på Sjyen, i tillegg til mange andre kjempefine opplevelser rundt omkring. Det satses i stor grad på musikkfestivaler i området. Festivaler som tilfører liv til regionen.

Tidligere i sommer startet kunst- og kulturkritiker Anki Gerhardsen en diskusjon hvor hun mente at kulturen måtte samles i Bodø for å gi et levedyktig miljø, med muligheter til de som utøver kunst og kultur. Jeg kan ikke være mer uenig. Ja, selvfølgelig burde det være et kunstfaglig sentrum i fylket vårt. Men vi trenger kultur, og store kulturinstitusjoner i distriktet også. Det kan ikke bare satses på kultur i fylkeshovedstaden.

Selv om by- og regionssenter vil være en motor for vekst i hele distriktet, kan vi ikke ta viktige hovedseter, som Nordland Teater, ut av kommunene våre. De, blant mange andre viktige aktører, bidrar til mangfold og verdiskaping i området, som vi behøver. Hva skal vi med masse arbeidsplasser, hvis det ikke finnes noe å bruke fritiden på?

Og for deg som tenker at kunst og kultur ikke angår meg, du kunne ikke tatt mer feil. Kunst og kultur er over alt rundt oss. Fra fargen du har på veggen hjemme, til klærne du går med og musikken du hører på radio. Alt dette kommer fra mennesker som i årevis har sittet hjemme og øvd og utviklet seg, innen sitt felt. Og som har funnet en arena i nærmiljøet til å utøve kunsten sin.

Derfor er det viktig for alle, ikke bare kultureliten, men også deg. En felles kulturell bakgrunn er grunnlaget for at vi som bor her kan forstå hverandre.

Nå når vi går mot valg, vil jeg oppfordre dere til ikke bare å tenke lønnsvekst eller arbeidsplasser. Men tenk også på hvordan vi skal gi kulturen gode vekstforhold. Økonomiske muskler er viktige for å få til et løft i norsk kultur. Et løft av kultur, vil også bidra til økt kulturturisme, som er en viktig inntektskilde for byer og kommuner.

Vi må vise at vi tør satse på kultur. Ikke bare for dem som skal besøke landet, eller byen vår. Men også for dem som bor her. Og mest av alt for de unge.

Som kulturleder er jeg heldig som får reise rundt og snakke med ungdom, som har kunst eller kultur som hobby. Ja, for de fleste har det kun som hobby. De færreste tør å utvikle kunsten sin i dag. De fleste svarer at de skal gå videre på allmennfaglige studier etter ungdomsskole eller videregående. Jeg håper jeg får flere som svarer at de skal satse på musikk, dans, drama eller kunst, i årene som kommer.

Jeg håper også at de fleste har vært ute i sommer og benyttet seg av de mange festivalene som har vært. Når vi går helgen i møte nå, er det med sommerens siste festival på tapetet. Gå ut og nyt det fine været, samholdet og musikken. Bruk de mulighetene vi er så heldige å ha rundt oss. Og gled deg til en høst med minst like mye spennende undere oppseiling.

Lisa Ditlefsen

Kulturleder i Rana Blad

 

Kommentarer til denne saken