Gå til sidens hovedinnhold

Koronatelefonen ringes ned, og nå ser Rana seg nødt til å endre på vaksinescenarioet

Det er i den ukentlige oppsummeringen fra Rana kommune det fremgår at Koronatelefonen i Rana mottar voldsomt med henvendelser. Bare i løpet av den siste uken har det vært mellom 700 til 900 henvendelser.

Bakgrunnen for det store informasjonsbehovet skyldes de mange endringene i regelverket den siste tiden, både da blant annet med tanke på endringer i innreise/utreisekarantene, koronasertifikat og nå sist, med endringer i hvor mange vaksinedoser Norge mottar fremover.

Når det kommer til sistnevnte så endres nå vaksinescenarioet i Rana. Dette grunnet at Norge mottar færre doser enn det som var forespeilet i juli.

Der man tidligere har sett for seg at alle over 18 år i Rana trolig skulle få tilbud om første dose før 20. august, tror Rana kommune nå at alle over 18 år nå vil få tilbud om første dose innen 1. september.

Så langt har 33,3 prosent av innbyggerne i Rana fått minst én dose, og 22,6 prosent er fullvaksinert. Kommunen mottar 1 122 vaksinedoser denne uken og 1 068 vaksinedoser i neste uke.

I løpet av denne uken vil alle som er eldre enn 65 år være fullvaksinert og alle mellom 18-64 år med underliggende sykdom ha fått første dose. Vi vil denne uken begynne å vaksinere personer mellom 55-64 år uten underliggende sykdom.

Vaksinescenario for Rana viser når de ulike prioriteringsgruppene får tilbud om første og andre dose.

Slik er prioriteringsrekkefølgen av risikogruppene.

1. beboere i sykehjem (fullvaksinert)

2. alder 85 år og eldre (fullvaksinert)

3. alder 75-84 år (fullvaksinert)

4. alder 65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp, definert av FHI

5. alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander

6. alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander

7. alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander

8. alder 55-64 år

9. alder 45-54 år

10. alder 18-24 år og 40-44 år

11. alder 25-39 år

Det er foreløpig ikke planer for å vaksinere personer yngre enn 18 år.

Ellers melder kommunen at det ble gjennomført totalt 385 tester i løpet av forrige uke, hvorav 122 av disse ble gjennomført på Umbukta teststasjon. Ingen av disse testene var positive.

Om veien videre skriver Rana kommune følgende:

Smittetallene nasjonalt er synkende og vaksinasjonstallene er økende. Dette gjør at det kan være aktuelt å innføre trinn tre av gjenåpningen allerede i slutten av denne uken. For hvert trinn i gjenåpningen overlates et større ansvar til den enkelte, og det blir viktigere å gjøre de enkle tingene riktig. Nemlig å:

1. Hold deg hjemme om du er syk.

2. Bestill time raskt om du får symptomer.

3. Hold avstand.

4. Ha god håndhygiene.

De siste ukene har det vært store endringer i regelverk og anbefalinger. Informasjonsmengden og informasjonsbehovet har vært større enn noen gang siden pandemien startet. Om du er usikker på regler og anbefalinger, ber vi deg først forsøke å finne svaret på helsenorge.no. Om du ikke finner svarene der, kan du kontakte kommunens koronatelefon på 950 04 433. Rana kommunes koronatelefon har stor pågang for tiden. Denne bemannes av tre til fire personer, som håndterer mellom 700 - 900 henvendelser i uka.

Er du 18 år og eldre og ønsker vaksinen, men ikke har registrert deg enda? Da ber vi deg gjøre det nå. Har du bank-Id kan du enkelt registrere deg her.


Kommentarer til denne saken