Gå til sidens hovedinnhold

Krav til samferdselsministeren: – Kan ikke leve med at utenlandske vogntog uegnet for vinterføre og våre vinterveier blir en større og større trussel for oss alle

Artikkelen er over 2 år gammel

– Nord-Norge krever at regjeringen ved samferdselsministeren kommer med sterkere tiltak ovenfor utenlandsk tungtransport i landsdelen.

Det skriver fylkesrådene for samferdsel i de tre nordligste fylkene i en pressemelding.

– Tungtransporten langs nordnorske veier har økt kraftig og vil fortsette å øke blant annet fordi landsdelen produserer stadig større verdier for landet som i dag må transporteres på nordnorske vinterveier og nordnorsk vinterføre. Derfor har de nordnorske fylkeskommunene stått sammen om strategien fra kyst til marked for å få gjennomslag for at infrastruktur i landsdelen må prioriteres fra nasjonale myndigheter og sikre framkommelighet og kapasitet. Det skjønner vi tar tid. Men vi aksepterer ikke at det fortsatt ser ut til å ta lengre tid for nasjonale myndigheter til å iverksette tiltak som gjør utenlandske tungtransportkjøretøy like sikre på nordnorske veier, som norsk tungtransport. Dette har vært tatt opp tidligere også, men uten at staten godt nok har fulgt opp, skriver Ivar B. Prestbakmo (Sp) fra Troms, Geir Ove Bakken (Ap) fra Finnmark og Svein Eggesvik (Sp) fra Nordland.

– Dessverre har vi alle fått en tragisk påminning nylig på E8 i Troms om alvoret dette representerer hver eneste dag. Derfor krever vi at Samferdselsministeren umiddelbart tar initiativ til at blant annet kontrollen ved grensepasseringene styrkes, og at man tar initiativ til forskriftsendring som gjør at god vinterdekk for nordnorsk vinterføre kreves. Det holder ikke at dekk godkjent for kjøring i Mellom-Europa også er godkjent i Norge.

Denne uka sender de tre samferdselsrådene brev til samferdselsministeren der de kommer til å stille krav som de forventer raskt blir fulgt opp.

– Vi lever med nordnorsk vinter, vi lever med at det tar tid å ruste opp veinettet i landsdelen, men vi lever ikke med at utenlandske vogntog uegnet for vinterføre og våre vinterveier blir en større og større trussel for oss alle.

Kommentarer til denne saken