Bruker du kredittkort for å handle julegaver, kan høytiden bli ekstra dyr. Riktig bruk av riktig kredittkort kan spare deg for store beløp.
Det er lett å la kredittkortet spe på en bankkonto som ikke strekker til i julestrida. Selv om rentenivået i Norge er lavt, er kredittkort dyrere enn noen gang.
Tall fra Finansportalen, som er en tjeneste levert av Forbrukerrådet, viser at 300 av de til sammen 333 kredittkortene i Finansportalens kredittkortoversikt har en effektiv rente på 25 prosent eller mer.
– Dette betyr at de fleste kredittkort kan doble gjelden i løpet av tre år. De dyreste kan til og med tredoble gjelden, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.
- Les også: Nå er julepriskrigen i gang
I desember handler en familie på fire for nesten 44.000 kroner i gjennomsnitt. Dette er omtrent 10.000 mer enn i andre måneder. Da kan det være fristende å spe på bankkontoen med kredittkortet. Men det kan bli dyr moro.
– Ta høyde for at du betaler ned det du har handlet for rett over nyttår. Dersom du ikke betaler ved første forfall, stiger gjelden raskt som følge av skyhøye renter, påpeker Realfsen.
Rentene på de ulike kredittkortene varierer enormt. Akkurat nå varierer renten fra 11,5 til 52 prosent. Med 52 prosent rente vokser en tusenlapp til 2.356 kroner på to år, mens det med 11,5 prosent rente tar over seks år for å doble gjelden.
– Da sier det seg selv at ved å velge et kredittkort med lav rente kombinert med rask nedbetaling, kan man spare mye penger, sier Realfsen.
For mange vil desemberlønnen – med halv skatt – dekke det meste av det vi trenger til jul. Med en gjennomsnittslønn på cirka 43.000 kroner måneden, vil halv skatt i desember bety cirka 10.000 kroner mer å rutte med for en familie med to inntekter. Det holder akkurat til å betale for det vi i gjennomsnitt bruker på julefeiringen.
Men når 10.000 kroner er det anslåtte gjennomsnittet, betyr det at noen vil bruke mindre og andre betydelig mer. Fra før vet vi også at årsveksten i forbrukslån og kredittkortgjeld til norske kunder var 12,5 prosent i 2. halvår i fjor.
– Bruker du mer på julehandelen enn du vil kunne betale ned med januarlønnen, risikerer du å bli fanget i din egen gjeldsspiral, advarer Elisabeth Realfsen.