Gjennombrudd for kreftmedisin fra Tromsø

Foto:Hanne Gideonsen/Hålogaland avis

Foto:Hanne Gideonsen/Hålogaland avis

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Har behandlet svært syke mennesker.

DEL

Lytix Biopharma annonserer fredag morgen et gjennombrudd for sin egen kreftmedisin.

Administrerende direktør Unni Hjelmaas gleder seg.

Dette skriver Nord24.

- Dette er jo beviset på at resultatet vi har sett i preklinikken - altså det vi lyktes med i laboratoriet - også skjer når vi forsøker på mennesker.

Medisinen LTX‐315 har dermed fått et "proof of concept" og det kan gis tillatelse til større stueier på mennesker. Medisinen finner kreftceller og setter igang en immunrespons som fører til at kreftceller blir angrepet. Nye data bekrefter en beskjeden og forutsigbar klinisk sikkerhet og fremvoksende kliniske bevis for anti-tumor og immuneffekter. I tillegg viser prekliniske data en sterk sammenheng mellom LTX‐315 og immunsrespons.

KREFTSVULST KRYMPET: Denne kreftsvulsten (føflekkreft) krympet i laboratorieforsøk med 65 prosent etter seks behandlinger med kreftmedisinen til Lytix Biopharma. Foto: Lytix Biopharma

 

- Får behandle friskere pasienter

Resultatene skal publisert på en kongress til høsten. Hjelmaas er derfor tilbakeholden med detaljene.

- Har noen pasienter blitt friske?

- Vi har behandlet svært syke pasienter på dette stadiet i forsøkene. Det har med etikk å gjøre. Nå får vi anledning til å behandle litt friskere pasienter. Immunbehandling som vi driver med krever jo også at pasienten har et fungerende immunforsvar.

Hun karakteriserer de vellykkede forsøkene som en milepæl - men presiserer at de har flere milepæler foran seg før medisinen er på markedet.

- Vi håper å få kontroll på sykdommen til mange flere pasienter. Det kan sammenlignes med aidsbehandlingen, der man i dag kan leve med aids. På samme måte håper vi det vil være mulig å leve med kreftdiagnosen, sier Hjelmaas.

Nye forsøk

Behandlingen er så langt enklest å utføre i utenpåliggende svulster.

- Vi har behandlet føflekkreft, brystkreft, sarkom - kreft i bløtvev og muskler, og lymfekreft. Andre krefttyper sprer seg jo også til hud.

Lytix Biopharma er nå i full gang med å skrive søknader for neste runde forsøk på mennesker. De tar sikte på å starte disse til høsten. Da vil et langt større antall pasienter delta i forsøket.

- Vi har utvidet til et senter i Bergen. Foruten Norge vil vi trolig gjøre forsøk i USA, Storbritannia, New Zealand og Tyskland.

Denne milepælen gjør trolig også jobben med å hente inn kapital til videre utvikling enklere.

- Det vil jeg håpe. Avhengig av hvilket program styret vårt godkjenner, kommer vi de neste 2-3 årene til å trenge 2-300 millioner kroner. Legemiddelutvikling er tidkrevende, kostbart og har stor risiko.

NØKKELPERSONER: Paal Brunsvig, leder for seksjon for utprøvende kreftbehandling på Radiumhospitalet/Oslo universitetssykehus, Wenche Marie Olsen, daglig leder i Lytix Biopharma, Berit Nicolaisen, prosjektelder for LTX-315 i Lytix Biopharma, og Øystein Rekdal, gründer og forskningsleder i Lytix Biopharma.Foto: Privat

Paradigmeskifte

Dette er et paradigmeskifte i kreftbehandlingen der nye medisiner handler om å vekke immunforsvaret.

Dr. James Spicer (King’s College London at Guys Hospital London, UK), kommenterer fase I-studien slik:

- Et fremvoksende bevis for anti-tumor-effekter og immune-effekter har blitt observer med LTX‐315 i fase I-studien.  

Professor Laurence Zitvogel (Institute Gustave Roussy, Paris, Frankrike) kommenterer effekten slik for  LTX‐315:

- Den lovende prekliniske antikreft-aktiviteten i LTX-315 alene, og i kombinasjon med andre antikreft-medisiner har et potensial.

Artikkeltags