Forskning viser oss at fluorstoffer gir store negative effekter både i et helse-, kreft- og miljøperspektiv. Hvis de først spres i miljøet, er de omtrent umulige å bli kvitt.

Det skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Det finnes mer enn 10.000 forskjellige fluorstoffer, og slike stoffer har vært brukt i over 50 år i en rekke produkter, også i skismøring. Stoffene kalles evighetskjemikalier, fordi de brytes svært langsomt ned i naturen og i kroppen, og hoper seg opp i næringskjeden.

– Det kommer stadig ny forskning som peker på at stoffene er farligere i mindre doser enn først antatt. Risikoen kan reduseres betydelig ved å velge fluorfritt, og derfor vil vi advare mot bruk av skismøring og andre produkter med fluor, sier distriktsleder i Kreftforeningen Brage Larsen Sollund.

Han forteller at det foreligger mye dokumentasjon på at fluorstoffer øker risiko for flere kreftsykdommer.

– Det pekes på en økt risiko for testikkel- og blærekreft. I tillegg sees en sammenheng med nyre- og prostatakreft, og det undersøkes også risiko for eggstokk-, livmor- og skjoldbruskkjertelkreft, Non-Hodgkin lymfom og barneleukemi. Dette er ikke ting du vil ha, forteller Sollund.

Ligger igjen i løypene

Selv om man over tid har visst at fluorstoffene kan ha negative effekter for helse og miljø, har bruken i skismøring og andre produkter fortsatt.

– Det er derfor på høy tid med en bedre regulering, og industrien må ta ansvar og stoppe bruken. At Norge nå sammen med flere andre land har kommet med forslag om å forby bruk av fluorstoffer i EU, er et steg i riktig retning for å sikre nødvendig regulering. Kreftforeningen er glade for at norske myndigheter går i front for denne viktige endringen, sier Sollund.

Han forteller at det å velge fluorfri skismøring har en betydning fordi det brukes av så mange, ofte uten verneutstyr ved påføring og rens av fluorholdige produkter.

– I tillegg legges stoffene igjen i skiløyper under skiturer og renn. Målinger viser høyere nivåer av fluorstoffer i snø og jord der mange går på ski om vinteren, utdyper han.

Alle kan gjøre sitt

Ved å se etter produkter som er merket som fluorfrie, eller har Svanemerket, kan alle gjøre sitt for å unngå bruken av fluorstoffer.

– For oss mosjonister finnes det mange gode alternative produkter uten disse stoffene. Dette finner du i dag hos de fleste leverandører. For å sikre at skituren blir både god og trygg for deg, familien din og miljøet oppfordrer vi alle til å velge skismøring og glid uten fluor både i påsken og på Blåvegenløpet, forteller distriktslederen.

Han oppfordrer også til en liten opprydning i smørekofferten:

– Har du gammel skismøring med fluor anbefaler vi at du leverer det inn til en forhandler slik at de kan sikre riktig oppbevaring. På den måten reduserer vi mengden fluorstoffer som kommer ut i naturen og inn i næringskjeden vår.