Kreftregisteret mener to av tre tilfeller av noen former for kreft kunne vært unngått i fjor. Det gjelder kreft som trolig skyldes usunne vaner og soling.

I rapporten «Kreft i Norge – hvor mange tilfeller kan forebygges?» tar forskerne utgangspunkt i en «urealistisk og ideell verden» hvor ingen er eksponert for røyk, ingen blir solbrent og ingen drikker alkohol. I en slik verden ville 13.000 av fjorårets 20.000 krefttilfeller vært unngått.

– Det sier noe om potensialet for å forebygge, hvis vi kan gjøre noe med våre levevaner. Dette er stort sett faktorer som vi kan være med å påvirke, sier forsker i Kreftregisteret og prosjektleder Trude Eid Robsahm til TV 2.

Risikofaktorer er røyking, alkohol, overvekt og fedme, kosthold, mangelfull fysisk aktivitet og UV-stråling – soling. Risikoen er høyest ved røyking og UV-eksponering. Hudkreft har økt mer enn andre kreftformer i Norge. Det overrasker forskerne.

– Fra å være en av de sjeldne, har det blitt en av de store. Det er veldig bekymringsfullt, sier Eid Robsahm.

Rådene lyder som følger:

– For det første kan vi aldri begynne å røyke, for det andre bør vi aldri gå i et solarium. Vi må bli solbrent så få ganger vi klarer i løpet av livet. Vi må være fysisk aktive, vi må tenke på hva vi putter i munnen og vi må passe på alkoholinntaket.

(©NTB)