Kronprinsparet har planen klar for feiringen av sine 50-årsdager: De drar ut på fem reiser i Norge og lager en bakgårdsfest på Slottet.

Kronprins Haakon har bursdag 20. juli og kronprinsessen 19. august.

– Sommeren 2023 fyller kronprinsen og kronprinsessen begge 50 år. Det ønsker de å markere ved å løfte fram noe av det de setter aller størst pris på i Norge, opplyser kongehuset.

I løpet av de neste månedene skal de besøke Stord (februar), Setesdal og Telemark (mars), Finnmark (april), Træna (mai) og Oslo (juni).

– De fem reisene vil til sammen bli en fortelling om ulike deler av samfunnet vårt – om både det gamle og nye Norge, om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk, skriver Slottet.

Fest i bakgården på Slottet

Til slutt inviterer kronprinsparet gjester fra hele landet til felles bursdagsfeiring på Slottet. Festen finner sted 25. august – på kronprinsparets bryllupsdag.

– Gjester fra hele Norge blir invitert. Sammen med mennesker fra hele landet ønsker kronprinsparet å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene.

Da kronprinsparet fylte 40 år, arrangerte de også en felles feiring. Den gang holdt de en storstilt musikkfestival på Skaugum med 220 gjester fra inn- og utland, som alle bodde i telt.

Flere temaer

Under reisene rundt i landet ønsker kronprinsparet å løfte fram ulike temaer.

I Stord skal kronprinsen besøke Aker Solution Stord, et av de største og eldste verftene i Norge. Temaet er industrisamfunn.

– Kronprinsen møter ansatte ved verftet, og hører om hvordan det er å leve i en liten by med en stor hjørnesteinsbedrift.

I Telemark er bakteppet for besøket «håndverk og tradisjon». De besøker Raulandsakademiet og ulike lokalsamfunn der næringsutviklingen rammes inn av natur og historie .

– Kronprinsparet opplever også et musikkprogram med Setesdals UNESCO-bevarte musikkarv. opplyser slottet.

Samisk arv, urbant og kystkultur

Under besøket i Finnmark ønsker kronprinsparet å få en enda dypere forståelse for, og bidra til å videreformidle samisk historie og kultur.

– De ønsker å bidra til å løfte det samiske som del av vårt nasjonale arvesølv, opplyser Slottet.

I Træna er temaet Hav- og kystkultur

– Kronprinsparet – og kongefamilien gjennom flere generasjoner – har alltid hatt et nært forhold til havet. Kronprinsparet drar til Træna, et av landets eldste fiskevær – til spektakulær natur og besøk hos fiskerinæringen, heter det.

Til slutt blir det urban stemning i Oslo, hvor kronprinsparet skal møte flere Oslo-forfattere og dra gjennom byen for å vise noe av byen og livet.

– Kronprinsparet møter også deler av byens musikkliv, og ungdom som drømmer om å skape musikk og scenekunst på høyt nivå, opplyser Slottet.

Les også: