Afrikansk korpsøving

Artikkelen er over 16 år gammel

RANA: To unge sørafrikanske musikere sørget for at gjengen i Utskarpen skolekorps fikk en musikkøvelse utenom det vanlige.

DEL

Denne dagen var alle noter behørig pakket vekk. Heller ingen stoler var tatt fram. I Sør-Afrika er det ikke tradisjon for å sitte og spille. Der mikses musikk og bevegelse til en enhet. Ofte synges det også.

Det var dette de unge musikerne i skolekorpset skulle få oppleve. I løpet av knappe to timer skulle de lære å spille på afrikansk vis.

Lærevillige

Det tok ikke lang tid før de ulike instrumentgruppene skjønte hva de skulle spille. Selv om de normalt ikke pleier å tilegne seg sanger etter gehøren, hadde de ikke noen problemer med å takle overgangen. For å gjøre det litt enklere, forklarte hovedinstruktør Peter hvilke noter han ville høre ved å skrive «F - G - E - A - G» på tavla.

Samtidig hjalp kompanjong Simon til med å følge opp enkelte instrumetgrupper som trombone, tuba og perkusjonsrekka.

Tradisjonelle sanger

Første låt het «Thula-Thula». Låt nummer to «Phamokate» var litt raskere. Bare ved å nesten doble tempoet på spillingen og rytmen, satt den inne. For å utvide vanskelighetsgraden ble dansen lagt inn, som et lite C-moment. Det gikk forholdsvis greit å bevege seg uten å spille, men tvert instrumentet kom inntil munnen steg vanskelighetsgraden betraktelig.

- Du kan si at vi gjennom vårt instruksjon og spillestil får løst opp litt av den norske stivheten, sier Simom Skafu.

Hovedinstruktør Aaron forteller at deres musikkutvalg består av tradisjonelle sanger og folkesanger.

- Hos oss er det slik at vi ikke har treblåsere, som klarinett og saksofon, og tverrfløyte. Vi bruker derimot mye trompet. De sangene vi lærte bort i dag, ble før i tiden bare sunget til rytmen fra trommene. Etter hvert kom instrumentene inn, men likevel beholdt man sangen. I et korps hos oss er det både musikk, dans og sang, sier Peter Aaron.

Han skryter uhemmet av musikantene i Utskarpen.

- Så langt er de det beste ungdomskorpset vil har jobbet sammen med.

Noter i Afrika

De to sør-afrikanerne er to av fire fra Sør-Afrika, som besøker Norge i et år for å lære nordmenn å spille på sørafrikansk vis. Samtidig er det sendt ned seks norske ungdommer til Sør-Afrika. De skal lære afrikanerne å spille etter noter. Opplegget kom i stand som et samarbeid mellom Fredkorpset (FN) og Norges musikkorps forbund.

Fløytelærer Anne-Guri Frøystein synes det er svært bra at unge norske musikere lærer seg å spille uten noter, og hun antyder at man kanskje i for stor grad har blitt avhengige av dem. Videre forteller hun at alle skolekorpsene i Rana fikk muligheten å få besøk av sørafrikanerne.

- Dette var en spennende øving. Det gikk fint å øve uten noter. Jeg hadde da en god følelse inni meg, sier Katarina Dilkestad.

Venninna Marte Sørmo mente imidlertid at det var vaskelig å få til ting, men hun syntes opplegget var artig.

At musikken fenget andre enn musikkorpset er sikkert. I friminuttene stakk mange av skolens elever hodet innom for å lytte og oppleve stemningen.

Artikkeltags