Det er ganske så tilfeldig at Petter Dass 300 år etter sin død gjenoppstår som tegneseriefigur. Vegard A. Skogmo kjedet seg på jobb, og kludret ned noen små Dass-figurer på blokka. Det så John, og tente umiddelbart på den skjeggete presten med kors og kalott.

- Det var for fristende til ikke å prøve seg. Vi har lagd oss en Petter Dass som nok ikke er den de fleste kjenner fra museum. Det er jo så mange meninger om Petter Dass. Fra at han ikke var helt god, til at han nærmest er for helgen å regne, sier John S. Jamtli.

Det er sagnene og eventyrene som har inspirert tegneserien om Petter Dass. Ole Tobias Olsens samling av folkeeventyr fra Nord-Norge har vært til uvurderlig hjelp.

- Det er enormt mye informasjon om Petter Dass der ute, som vi har viklet sammen. Vi tror han har blitt en fyr som historikere vil kunne kjenne igjen elementer av, men han har uten tvil fått en innsprøytning av gærnskap, forteller Vegard.

Blir også mobilspill

«Dass» starter i det små. Det blir historier i Donald Duck-størrelse, mellom 10 og 20 sider, og de skal utgis digitalt, tilpasset Iphone, Ipad og nettbrett. Første historie handler om Petter Dass og Træna-gubben. Sistnevnte er Johns oppfinnelse.

- Vi vil først vite hvordan folk responderer på dette, før vi satser for fullt. Det gir oss i tillegg mer frihet, siden vi i begynnelsen ikke behøver å involvere en tredje part. Målet er å etter hvert gi ut noen fysisk, men det skal være tykt og holdbart, sier John.

John jobber også med å utvikle mobilspill. Petter Dass skal derfor også havne her. I «Den haandholdte troldmann» skal du som spiller hjelpe Dass hjem til kirka på Alstahaug, i full prestehabitt med svarteboka som slagvåpen. Dette spillet lager John sammen med Morten Devold fra Tromsø. John og Vegard er forberedt på reaksjoner.

- Folk har veldig sterke meninger om hvem Petter Dass var. Det har egentlig ikke vi. Vi har bare lagd vår versjon, og håper at han kan bringe folk glede, enten de er kristne eller ateister.

Avhengig av hverandre

For John og Vegard faller fordelingen av arbeidsmengden dem helt naturlig. Enten skriver og illustrerer John, eller så gjør Vegard det. Første historie er skrevet og tegnet av John, men fortellingen har de utviklet i lag. Det er Vegard som pimper språket for å gjøre det om til Petter Dass sin egen røst.

- Vi har kjent hverandre siden barneskolen, og er helt avhengig av å spille på hverandre for å utvikle historien. Vi er helt i synk på hvem vi mener Petter Dass var, og jobber veldig godt sammen, sier John.

Planen er å få «Dass og Træna-gubben» ut før jul.

- Hvorfor ikke gi bort Petter Dass digitalt i julegave? Den perfekte løsning om du har glemt noen på julaften, sier John S. Jamtli.