Den skjulte kunstneren

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

RANA: John Sigvart Jamtli (23) holder en litt utradisjonell kunstutstilling på Bindersen i sommer. Med Science Fiction og data som viktige redskap er dette hans første etter å ha fullført kunstskole. Men egentlig skulle han lage film. Og ikke er det så nøye om han blir sett.

DEL

– Jeg gikk Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg i avdeling film, men jeg klarte ikke å finne en rolle innenfor bransjen som passet meg, sier Jamtli. Ved juletider måtte jeg slutte å kaste bort verdifull tid, så jeg valgte det jeg kunne best, nemlig tegning.

Jomfruelig utstilling

Den litt sjenerte kunstneren synes det er spennende med sin første private utstilling, der åtte ulike bilder er lagt ut til salg. Tl nå har han ikke solgt noe, men prisen er langt fra uoverkommelig.

– De koster 2-300 kroner stykket, men det er fordi de er ikke orginaler, forklarer han. Men han opplyser at han har solgt en del bilder da han hadde utstilling i Svolvær med resten av klassen.

Og ifølge Jamtli er det ikke så vanskelig å få eksponert sin kunst som man skulle ha trodd.

– Jeg ringte bare hun dama som hadde ansvaret for galleriet, jeg husker ikke engang hva hun het, forteller Jamtli og klør seg i hodet. Jeg forklarte hva jeg drev på med, og hun sa det var greit. Bildene får stå der ca en måned, tror han.

Kunsten ingen får se

Men for Jamtli er det også greit å la være å eksponere sitt arbeide. For hvis ting går etter planen, skal han gjøre det motsatte.

– Min store drøm er å bli konseptkunstner der jeg kan spesialisere meg innenfor ulike felt som Tv-spill, film eller tegneserier. Jeg vil helst holde på med Tv-spill, sier Jamtli.

Problemet er at da vil det han lager aldri bli vist til andre enn noen ytterst få, og de vil få alle rettighetene på dem. Og de vil aldri bli brukt i selve tv-spillet eller filmen, bare for. Resultatet blir at kunsten ikke vil få noe publikum, men anerkjennelse er ikke så viktig for Jamtli.

– Jeg betrakter meg selv som en kunstner, men jeg forventer ikke at kunsten min blir sett. Så lenge jeg får betalt nok til å kunne leve av det jeg gjør er jeg fornøyd.

Rare tanker blir gode ideer

Selv sier Jamtli at han ikke jobber tematisk. Ofte kommer ideer tilfeldig, og noen ganger skjer der i sammenheng med helt dagligdagse situasjoner.

– En gang satt jeg å hørte på musikk med hodetelefonene mine, plutselig kom ideen bak dette bildet, sier Jamtli og peker på en robot-lignende dame med omfattende hodetelefoner ned til haken. Jo mer jeg holder på med et bilde, jo flere ideer får jeg, der er ikke sjelden at jeg går rundt å bare tenker rare ting. Dessuten er det viktig å se former i alt.

Jamtli jobber hovedsaklig med photoshop, men skisserer mye med penn og papir. For å holde motivasjonen oppe lager han sitt eget univers rundt det som skjer i bildet.

– Det ligger veldig mange elementer, det er mye som skal settes sammen før det funger. Det at jeg arbeider digitalt effektiviserer denne prosessen, men det er lett å bli helt "lost" i det tekniske. Da er det ofte lurt å bygge opp egne fiksjonshistorier for å holde inspirasjonen ved like, mener Jamtli.

Tidligere har han latt jeg inspirere av tegneserieskaperen bak "Spawn" Todd McFarlane, men senere har han gått mer i retning Star Wars.

– Nordmannen Stian Dahlslett tegnet for Star Wars filmene, informerer Jamtli og innrømmer at han er et lite forbilde. Både kunstnerisk og fordi han har jobben Jamtli selv drømmer om å få en dag.

Artikkeltags