Forfatteren og journalisten er i ferd med å ferdigstille sin andre bok om årets Vinterlysutstiller, Hariton Pushwagner. Denne gangen en koloss av et verk, 1000 sider er allerede ferdig, og Mejlænder håper biografien om den populære og eksentriske kunstneren vil være klar i overskuelig framtid.

Mandag kveld holdt han et engasjert foredrag om Pushwagner ved Rana Museum. Pushwagners liv er så innholdsrikt og Mejlænder er så dypt engasjert i hans historie at han ikke rakk å komme lenger enn til kunstnerens møte med forfatter Axel Jensen helt på slutten av 60-tallet før han måtte gi seg. Da var klokken allerede på godt på overtid.

Det var Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos, som han opprinnelig heter, som i sin tid ba Mejlænder om å skrive om hans strabasiøse liv. Han var begeistret for Mejlænders bok om og i samarbeid med Axel Jensen, «Livet sett fra Nimbus». Pushwagner følte at det var Axel Jensen som i sin tid forløste hans talent, og han kalte boka «den beste han noensinne hadde lest».

– Det tok jeg som et stort kompliment. Pushwagner er en av de mest beleste personene jeg kjenner, forteller Petter Mejlænder.

Vulgært og forvirrende

Men starten gikk heller dårlig. Pushwagner og Mejlænder hadde så langt møtt hverandre i Axel Jensens bisettelse og seinere da asken hans ble spredt på Oslofjorden.

– Han oppførte seg høyst merkverdig, svært ubehagelig og ubegripelig, Det var vanskelig å forstå hva han sa, og når han sa noe så var det vulgært, forvirrende og halvveis. Under bisettelsen prøvde han å sjekke opp kona mi, fortalte Mejlænder.

Det var et krevende oppdrag. Det foreligger ingen systematisk oversikt over Pushwagners innholdsrike liv, mye av det som er skrevet om ham er upålitelig, og kunstneren selv gjør ikke oppgaven lettere.

– Han er en retoriker av Guds nåde, men å intervjue ham kan være som å vasse i en myr, forteller Mejlænder.

Pushwagner kan opptre uhåndterlig, finne på å avbryte seg selv midt i en setning, eller plutselig stirre deg i senk.

Provokasjon og bløff

Det var likevel lett for ham å si ja til Pushwagners ønske. Og nettopp fordi det er så krevende å lage biografien føler Mejlænder nå et sterkt ansvar for å informere om Pushwagner. Et ansvar for å fortelle om en folkekjær kunstner og et viktig bidrag til norsk kulturhistorie.

– Det har tatt meg har tatt meg fem år å sortere og plassere ting utenfor eller innenfor sannheten. Hvordan jeg skal tolke hans følelsesutbrudd og ville historier. Noen ganger kan han komme med reine provokasjoner, noen ganger er det rein bløff, eller det kan være et uttrykk for en følelse. Så kan det også være en avdempet versjon av sannheten, noe som vi tror er en overdrivelse, men når jeg sjekker med andre kilder, så er det mye verre, forteller Mejlænder.

Smertefullt

Det har vært mye smertefullt og mye jævelskap som må skildres. [–] Du river tarmene ut av meg, jeg orker ikke mer!, kan Pushwagner utbryte.

– I neste øyeblikk hvisker han kjærlighetsord i øret ditt. Han vet jeg gjør det for å redde ham. Det er jo også en smerte han trives i. Han er nysgjerrig på sitt eget liv, og ønsker at sannheten om det skal legges fram, forteller Petter Mejlænder.

I dag føler han et vennskap med Pushwagner [–] at han er blitt en del av hans eget liv.

– Jeg har jobbet såpass lenge med ham og gått såpass langt inn på ham at jeg nesten kjenner ham bedre enn mine egne venner og meg selv, ja nesten bedre enn ham selv. Han er jo også et veldig følsomt menneske som gir uttrykk for en dyp inderlighet og som har vist meg stor takknemlighet for at jeg har satt i gang dette arbeidet om ham, sier Petter Mejlænder.