Rana Kunstforening har lagt vekt på kunstnere med etnisk bakgrunn og multikunst når de har planlagt årets juleutstilling. Åpningen 18. november blir særdeles spektakulær.
- I forkant av vernissagen på Kulturhistorisk museum blir det to performances, forteller leder i utstillingskomiteen, Gøran Silsand.
Den første av performancekunstnerne er Thomas Stønjum. Akkompagnert av rockemusikk, skal han dekorere en bil med graffiti. Etterpå vil Susan Badrkhan vise noen av sine kreasjoner. Til slutt inviteres publikum inn på selve utstillingen. Der vil arbeidene til 13 forskjellige kunstnere være utstilt. Til toner av Ragnar Meidell sin saksofon kan man gå rundt å titte på all kunsten.
Men før den heftige åpningen skal de 15 kunstnerne behørig presenteres av elever på Mjølan.

Også lærer

I tillegg til å være leder for utstillingskomiteen til Rana Kunstforening, jobber Silsand som lærer i kunsthistorie på Mjølan. Derav koblingen mellom kunstforeningen og skolen. Ordningen med elevpresentasjoner av kunstnerne startet opp i fjor. Innenfor fagene kunsthistorie, engelsk og norsk skal elevene i FO2A produsere noe av sitt eget lærestoff ved å skrive artikler som skal trykkes i Rana Blad.
FO2A står forøvrig for tegning, form og farge, 2. året og klasse A.
Lone Katrine Hansen skal skrive om Per Henry Garmann Vik.
- Han maler store fargerike bilder, forteller Hansen.
Hun gjorde grundig research før hun ringte ham og avtalte et telefonintervju.
- Jeg har begynt å skrive. Nå venter jeg bare på bilde og vita, forklarer hun.
Vita er en kunstners «merittliste».

Fengende prosjekt

Hansen synes det er deilig med et avbrekk fra den vanlige skolehverdagen og jobbe på en annen måte.
- Jeg har aldri vært med på noe lignende før. Å prate med kunstnerne og få vite vite om livene deres og hva de er inspirert av har vært stort for oss elevene. Jeg gleder meg til bildene kommer og vi får se dem i virkeligheten, sier Hansen.
Hun tilføyer:
- Man blir så lei av skolen når man bare har vanlige fag og vanlig undervisning. Nå får vi jobbe selvstendig. Det er opp til oss.
- Men er det ikke lett å bli litt slapp, skulke litt unna?
- Vi får karakter på prosjektet, opplyser Hansen.
Silsand forteller at elevene må maile lærerne en gang i uka og rapportere hvor langt man har kommet. Og som han selv sier:
- Lærerne legger jo merke til hvis noen bare sitter og sløver.
Den første av elevpresentasjonene kommer på trykk 31. oktober.