- En stor ære å få Havmannprisen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

RANA: Endre Lund Eriksen er tidenes yngste forfatter som får Havmannprisen. I følge juryen var «Ingen kan stoppe meg no» den beste nordnorske boken som kom ut i fjor.

DEL

- Det er helt klart en stor ære å få en slik pris, der så mange flinke forfattere er tatt med i vurderingen, sier Endre Lund Eriksen (27).

Merittert

Eriksen er utdannet cand. mag med fagene litteraturvitenskap, historie og teaterhistorie fra Universitetet i Tromsø. Der har han også gått Forfatterstudiet. Men oppveksten hadde han i Bodø - der handlingen i «Ingen kan stoppe meg no» utspiller seg.

Selv om han er ung, er han langtfra fersk. Allerede som 14-åring bestemte han seg for hva han skulle «bli da han ble stor».

- Jeg hadde en plan! Siden da har jeg jobba mye og lenge. I starten skrev jeg mest i skjul for venner og familie, før jeg begynte å vise fram tekstene mine. Fra jeg var 20 begynte jeg å få tilbakemeldinger fra «gode» lesere, begynte på skrivekurs og etter hvert da også forfatterstudier, sier han.

Flere priser

Allerede med debuten «Pitbull-Terje går amok» i 2002 gjorde Eriksen seg sterkt bemerket, og var nominert til Havmannprisen allerede da. Forfatteren fikk både Aschehougs debutantstipend og kulturdepartementets pris for beste skjønnlitterære barne- og ungdomsbok for debuten. Boken om Pitbull-Terje ble også nominert til Brageprisen, er solgt til en rekke land og skal filmatiseres.

«Ingen kan stoppe meg no» er hans andre roman - mens han akkurat nå er aktuell med ny bok.

Barndomsbyen Bodø

- Det er jo veldig artig at boken får enda mer oppmerksomhet, sier han.

Med handlingen lagt til barndommens by, Bodø, forteller romanen om Stian. Han opplever at faren ikke kommer hjem etter et kurs i Oslo - og ser på det som en detektivsak som må etterforskes. Moren drikker, og boken skildrer forholdet både til henne, søsteren og skolekameratene. Som er av det mer problematiske slaget. Boka blir kalt en «barndomsskildring for voksne».

- Den har et alvorlig utgangspunkt, litt sånn mørkt og dystert, men samtidig lever Stian seg litt inn i en eventyrverden. Der er det en drøm og en lek som gjør at det blir en god fantasi av det, sier forfatteren.

Som har fått mye skryt og positive omtaler nettopp for sin sorgmuntre måte å skrive på.

Full fart framover

Akkurat nå jobber han med en ny roman for voksne. Akkurat hva den handler om, vil ikke Endre si så mye om akkurat nå.

- Planen er at den skal komme ut til høsten - hvis jeg rekker det, sier han. I tillegg til skrivinga, reiser han mye og holder både opplesninger og skrivekurs. Akkurat nå handler det mye om «Jafs», som ble lansert i begynnelsen av måneden - i en dyrebutikk i Tromsø.

- Den handler om en kubansk amazonpapegøye som heter Castro, og som blir etterlatt i en dyrebutikk etter at den snille eieren hans dør, forteller Lund Eriksen.

Historien fortsetter med at papegøyen bestemmer seg for å rømme til Villmarka ZOO, der storebroren hans bor. Der møter han blant annet en manisk depressiv muldvarp, og livsfarlig jerv.

«Boka er morsom, har en sjarmerende moral, og er full av replikker med høy humrefaktor og gode forutsetninger for å bli kult-visdomsordÿ, skriver Adresseavisa i sin anmeldelse.

Liker seg på Mo

- Det blir opplesning fra boken når jeg kommer til Mo, men jeg vet ikke akkurat hvor eller når, sier forfatteren.

Prisen, som er på 15.000 kroner, blir overrakt sammen med en gave fra Rana kommune lørdag under Havmanndagene. Men forfatteren blir på Mo hele helga.

- Jeg har besøkt byen flere ganger tidligere, blant annet to ganger under bokdagen. Et arrangement jeg har veldig sansen for, sier Lund Eriksen.

Artikkeltags