Jedermann (på tysk) er teaterstykket om den rike mann, om døden, om frelsen og om nåden.

Opprinnelig skrevet av Hugo von Hofmannsthal den 1. desember 1911 ved Berliner Zirkus Schumann. Det ble urframført av regissør Max Reinhardt. Siden1920 er stykket hvert år framført ved festspillene i Salzburg, i gründeren Hofmannsthals ånd.

Dette er et seint middelalderspill personifisert med Gud, Døden og Djevelen i fokus, og har altså klart religiøse undertoner.

Rikmann

Stykket omhandler en rikmann som stilles til ansvar for sine handlinger her på jorden. Ikke alltid like greit å være pengeutlåner og pengeinnkrever selv i de dager, og slippe inn i himmelriket. Den velstående Jedermann blir uventet konfrontert med døden, som vil stille han til ansvar for sin skaper, noe som til slutt bringer han inn i folden til kristendommen etter å ha prøvd ut også det andre alternativet.

Prikkfritt

– Historisk, profesjonelt, gripende, kulturelt, storslagent, utforskende, spennende og mettet av innhold.

Vi lar sokneprest Ann Helen Fjellstad Jusnes i Lofoten sine velvalgte ord etter den nesten to timer lange og prikkfrie operaforestillingen være budbringer for alle oss andre som overvar premièren på operaen "Enhver" i Flakstad kirke torsdag kveld.

– Å oppleve kirkerommet brukt slik er utfordrende. Jeg synes likevel dette var rett, for kirkerommet brukes i denne operaen til det som det alltid var ment for, nemlig å forkynne de kristne verdier, evangeliet, etikken og ikke minst nåden.

Trampeklapp

– Slik som stykket beretter, utfordres vi som mennesker på hvordan vi forvalter det skaperverket Gud har gitt oss, sa vår sokneprest Ann Helen Fjellstad Jusnes så treffende etter at trampeklappen hadde lagt seg.

Hun berømmet Jürg og hans kone Brita Falch Leutert, som fikk ideen til operaen, og ikke lot det bli med det.– Dere begynte å jobbe med noe som syntes umulig, men troen og utholdenheten gjorde dette vi har opplevd i kveld mulig. Tusen takk!

Operaen er skrevet av ranværingen Bodvar Drotninghaug Moe, som for fire decennier siden hadde sitt første møte med flakstadfolket, som lærer ved Ramberg skole i 1970.Han hadde tatt utgangspunkt i det originale stykket anno Berlin 1911 som Hugo von Hofmannsthal skrev.

Ros

Han fikk da også fortjent ros fra Fjellstad Jusnes i takketalen hennes for å ha omskapt stykket til opera for 2008-mennesket; uten å miste essensen fra røttene til middelalderstykket, eller tape nåden, troen og forvalteransvaret av syne.

– Og til alle dere andre som har vært med og muliggjort denne operaen, tusen takk. Dere har gitt oss tilhørere noe som berører hjertene våre. Og det er det viktigste vi mennesker kan gi hverandre, sa Fjellstad Jusnes i takketalen i en fullsatt Flakstad kirke på premièren torsdag kveld.

For dere som ikke fikk sett stykket. Dere gikk glipp av noe stort. Vi som var så heldige å få være til stede nøt hvert sekund.