Nå er det på tide å angre på at vi anmeldere har skapt klisjeer som musikalsk fyrverkeri. For det er denne konserten og dette bandet som virkelig fortjener det; å bli kalt et musikalsk fyrverkeri.

Disse seks sørlendingene har sjarmert folk i 12 år, og de blir sakte og sikkert mer populær. De stiller med klarinett, trombone, to akustiske gitarer og en ståbass. I bandets midte regjerer en sjarmerende vokalist som har full kontroll på stemmen sin.

Keiserlig

CSSE er et slags akustisk Kaizers Orchestra. Begge er aller best når de får stå på en scene og bli hyllet av publikum. Det er da det keiserlige hos begge kommer best fram.

Begge henter inspirasjon og elementer fra sigøynerjazz, men der Kaizers går i rocka retning, så glir CSSE elegant over til franske chansons, amerikansk jazz, opera og sirkusmusikk.

Det tok dem bare én låt før stemningen var satt i teatersalen. Alle vi 200 som satt der visste at det skulle komme et stort kor på hundre personer fra hele Helgeland.

Det varte og det rakk før det skjedde. Mens vi ventet, så ble det nærmest en stormforelskelse mellom band og publikum. Bandet ble trigget til store høyder av responsen, og gjorde en konsert både de og vi vil huske langt inn i mørke vinteren.

Mektig med kor

Disse sprelske musikerne fôret oss med gedigne låter spilt med en intensitet og glød som var besettende.

En time ut i settet gjorde de sin eneste norskspråklige låt, «Sterke menn». Melodien til Svalbard-elsker og Arctic mood-komponist, Brynjar Rasmussen, som spiller klarinett i CSSE, har skrevet den, og det var bare å ta imot denne mektige og kraftige låten.

Koret kom til slutt. De fikk være med på fire låter, og mektig låt det. «Hymne til nord» kom først i denne avdelingen. En mektig opplevelse.

Deretter handlet det om sterke følelser i søreuropeisk stil med «La chanson» og «Torreador».

Helt til slutt gjorde koret og bandet en stilig og underholdende versjon av «Granada». Da var det gått en time og 40 minutter. Men en gang måtte jo dette musikalske fyrverkeriet slokne. Likevel skulle det vært forbudt at slike konserter ble slutt.

Rune Slyngstad