Feirer 50 år med tilbakeblikk

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

RANA: Denne AKP-ml plakaten ble revet ned av rektor på Moheia videregående skole i 1972. Nå kommer den på veggen igjen, i anledning skolens 50-årsjubileum.

DEL

Dagens rektor Synnøve Solbakk har ingen planer om å rive den ned. Hovedfeiringa av skolens jubileum har foregått denne uka, med prosjektarbeid for 2.- og 3.klassingene - og framvisning i går kveld.

Unge høyres blod

Et av rommene på skolen er for anledningen viet den politiske aktiviteten i 1970-årene. Vömmöl Spellemannslag spraker fra platespilleren og «Vi skal fylle våre badekar med unge høyres blod» er parolen med store bokstaver på veggen. Tredjeklassingene Ingrid R. Krüger og Marte M. Alterhaug bare måtte ha det med.

- Det blir lite politikk nå for tida, sier Marte.

- Men det kunne bli for mye før, påpeker Ingrid, og viser veggavisen, og skrivet som ble sendt ut i forbindelse med dannelsen av Lyrikk- og viseklubb på 70-tallet: «Klubben skal være helt upolitisk, og ingen diskusjon med politisk innhold skal forekomme ved klubbens festligheter og sammenkomster».

Rundt omkring i klasserommet ligger ruller med politiske plakater. Det er lektor Dag Østerdal som har funnet dem fram fra loftet. Nei til EEC og EF var kampsaken.

- Jeg blir i godt humør av dette. Det minner om ei tid med mye liv og rø re, sier Østerdal.

Elevdomstol

I aulaen er aktiviteten stor. Et av temaene i jubileumsprosjektet er Fra Jordbru til Zanzibar. Lise Grønning Mikalsen og Kristine Erlandsen har v ært på Zanzibar, men ikke på Jordbru. De lager veggaviser med bilder og tekst, mens de som har vært på Jordbru setter opp lavvo like bak. På rommet til elevrådet har elevrådsleder Silje Mjelle Thoresen og økonomiansvarlig Martin Vonstad Østerdal funnet fram saker du ikke visste om Moheia.

- Fra 1955 til 1968 var det en elevdomstol ved skolen. I denne perioden ble 1000 elever idømt parade, forteller Martin.

Parade innebar at man måtte møte opp på skolen klokka sju, selv om skolen startet først halv ni.

- Det som er interessant er at elever dømte elever. Hvis du kom for sent til skolen ble du idømt parade, ble du tatt for røyking ble du idømt tre parader, forteller Silje.

Elevrådet har fått sett protokoller over hvem som ble dømt i sin tid, men røper ikke hvem de fant på listene.

Den eldste

Den første gymnasklassen på Moheia ble tatt opp i 1953.

- Det er viktig å kunne noe om likalhistorien. Defor har vi temaer som « Knickers og rengakaka», «Rød rogn på Revelen» og « Fra penn til PC» på jubileumsprosjektet. Moheia er den eldste av de videregående skolene i Rana, selv om Kongsvegen kommer hårfint etter, forteller rektor Solbakk.

Skoleavisa på Moheia portretterte i 1966 «den revolusjonære unge mannen» Inge Myrvoll. Her er et lite utdrag: «Profesjon? Langt hår, olabukse, genser og gin og bitter lemmon. Hva mer? Jo, verdensborger, samfunnsfiende og organisert hedning.»

Artikkeltags