For vi må være klar over at dette kanskje er det største navnet som noen gang har stått på en scene under Trænafestivalen. Det må i så fall være Damien Rice i kirkehelleren som kan slå dem i popularitet og aktualitet her i den vestlige verden.

First Aid Kit er ikke bare et stort navn; de er superaktuelle også. Det er de med den lekre sommerhiten “Silver Lining” og albumet “Stay Gold”. På Træna fyr, som scenen de spilte på heter, var de gode som gull.

Vi har vært på Sanna og gått kjærlighetstunnelen. Helt magisk, sa søstrene Johanna og Klara Söderlund fra scenen til stor applaus. Men det var musikken de sang og spilte som forførte, ikke de sedvanlige fine ordene om Træna. Det som overrasket mest var at de gjorde to coverlåter i det korte settet på i underkant av en time. First Aid Kit har tross alt tre album ute, og kan velge å gjøre mye annet nn å spille coverlåter.

Men de spilte Simon & Garfunkels “America”. En rolig, men intens versjon. Senere dro de i gang Bob Dylan-klassikeren “One More Cup of Coffee”. Sterkt og mektig. Og med disse to låtene fortalte kanskje First Aid Kit oss hvor de befinner seg stilmessig, og hvem som har gitt dem mest inspirasjon.

To musikere hjalp søstrene med å fylle opp lydbildet og skape dynamikken som skulle til. Noen små tekniske problemer nå og da, men ikke noe som skjemmet konserten merkbart. Vi fikk “Waitress Song” og “King of The World”. De spilte den smektende og herlige “The Lion’s Roar” og den vakre “Stay Gold”.

Helt til slutt kom selvsagt signaturlåten deres, “Emmylou”. Det er der de synger om at de kan være vår Emmylou, June, Gram og Johnny også. Jeg tror jammen jeg begynner å like First Aid Kit best av dem alle.

Rune Slyngstad