Redaktør for verdens mest besøkte Bob Dylan-nettsted, ranværingen Karl Erik Andersen, slår ut med armene i det han viser vei inn til sitt hjem på Mo.

– Bob Dylan har jo begynt med så mye annet enn bare musikk, sier han og peker på et signert trykk i stua. Et nummerert bilde kjøpt fra et galleri i England.

Andersens fascinasjon begynte tidlig på 60-tallet.

– Han var en av de kuleste personene på hele planeten, og er det kanskje fremdeles.

20.000 daglige brukere

Interessen tok av for alvor da Andersen stiftet bekjentskap med internett i 93/94.

– Plutselig kunne jeg sitte og lese om Dylan på andres pc-er. Jeg kom over en diskusjonsgruppe og jeg som bare hadde én Dylan-bok, fant ut at det fantes mange, mange flere. Folk skrev lister over sanger og plater og jeg laget et lager av info som jeg kunne dele med andre, forteller Andersen mens han tenker tilbake.

– Jeg var så tidlig ute at jeg var av de rundt 10.000 første som hadde en internettadresse. I dag er det hundrevis av millioner. Det var nybrottsarbeid.

Nettsidens navn, «Expecting Rain», er hentet fra en tekstfrase i en av Dylans sanger.

Mot slutten av 90-tallet strømmet det inn tips fra hele verden og nettsiden ble daglig oppdatert. I år ligger daglige unike brukere på mellom 10 og 20.000.

– Jeg skal sjekke, jeg har en app som teller besøkende de siste tre minuttene, se her, akkurat nå ligger det på rundt 100.

Nevnes i encyclopedia

Selv er ikke Andersen sikker på hvor mange konserter med Dylan han har vært på, men anslår tallet til rundt 20.

– Det er ikke så mange i forhold til de som virkelig er hekta. De pleier å spøke med at de har vært på flere konserter med Dylan enn Dylan selv, det er ikke bestandig han er helt til stede, hvis du skjønner, sier han og humrer.

– Har du truffet ham?

– Nei, det går ikke an. Det er ikke sikkert de som er med på turneene ser ham en gang.

– Er han obs på deg, da?

– Om han er det personlig, vet jeg ikke, men jeg har hatt kontakt med kontoret hans. Sjefen der, Jeff Rosen, videresender noen ganger spørsmål over til meg.

Foruten musikk, driver Dylan også med utstillinger, maleri, portrettbilder og sveising.

– Han har begynt å sveise, har du hørt det? sier han og leter fram en stor og tung bok, «The Bob Dylan Encyclopedia».

– Se, her er jeg nevnt, sier han og peker. Over flere avsnitt beskrives Andersens rolle i forhold til Dylan og det hele avsluttes med: «His goal? To see Bob Dylan play in Mo i Rana.»

Til Royal Albert Hall

Kveldene går med til redigering. Tips skal behandles og linker legges ut. Gjennom arbeidet har han blitt godt kjent med mange andre fans.

– For ti år siden da Dylan skulle holde konsert i Horsens i Danmark, la folk seg i kø for å skaffe plass. Da en av arrangørene kom ut og spurte hvem som burde få gratisbillett, sa de mitt navn. Plutselig fikk jeg mail om at jeg hadde billetter på første rad.

Andersen reiste over til London i slutten av november for å overvære Dylans turneavslutning, men hvis du tror han bare skulle på én konsert, gjett om igjen.

– Jeg var på alle tre.

– Får vi se ham på Mo?

Konsertene med Dylan er i følge Karl Erik Andersen aldri like.

– Det som er nytt av høsten er at han legger inn pauser. I tillegg kjører han stort sett de samme sangene på settlista mot før, da han forandret mye mer. Den tredje tingen er at han spiller mye nytt.

– Får vi se ham på Mo?

– Det skal vel godt gjøres. En gang spilte han i Danmark for bare 600 publikummere, men hva prisen er for en konsert, er ikke kjent selv om det selvfølgelig går noen rykter. Bob Dylan er en kulturell bidragsyter av de store, med plass uten sidestykke i populærkulturen og musikkhistorien.

– Og dette er verdens største fanside for Bob Dylan?

– Utvilsomt.