Havmann til halsen

Merete Mattson har nå klare to prototyper av det nye havmann-smykket. Foto: Hedda Hiller Koteng

Merete Mattson har nå klare to prototyper av det nye havmann-smykket. Foto: Hedda Hiller Koteng

Artikkelen er over 11 år gammel

Gullsmed Merete Mattson synes Havmannen er så stilig at hun ikke forstår at den ikke har blitt smykke tidligere.

DEL

Nå har hun imidlertid klar prototypen til det som skal bli det offisielle havmann-smykket. Smykkene er i sølv, både blankpolerte og oksidert. For menn finnes også et større alternativ med skinnreim i stedet for kjede.

Voks

Det var Polarsirkelen turistsenter som tok kontakt og etterlyste havmann-smykker. Mattson tente på ideen og tok runden gjennom kultursjef Vigleik Haga hvor hun fikk klarlagt rettighetene til figuren. Etterpå har det vært mye prøving og feiling frem mot det ferdige produktet.

– Jeg skulpturerte han først i voks basert på skulpturen som står utstilt på museet. Jeg har vært mye og lurt i krokene her og observert, men jeg måtte jo også ut å få med meg den virkelige Havmannen, sier Mattson som ble tatt ut i slepebåten "Kørven" slik at hun kunne se Ranas stolthet på nært hold.

– Jeg måtte jo være sikker på at ryktene om hvordan han så ut forfra var sanne, spøker Merete som ikke kan forstå alle tumultene som oppsto da Havmannen var fersk i Rana.

Vinterbrud

– Han er jo så flott og staselig. Han inspirerte meg faktisk til å lage "Vinterbruden" til Hemnesjazzen, ler Merete og forteller om skulpturen i glassfiber som sto på havna i Hemnes og lengtet etter Havmannen.

Det blir ikke bare smykker, men også øredobber, slipsnål og charms av Havmannen. I tillegg har Merete blitt kontaktet av kommunen som vil ha utformet en pin man kan gi som gave til kommunale gjester.

Mo-produkt

– Rana har jo ingen typiske Mo-produkter å gi i gave, så de ble faktisk ganske giret på ideen, forteller Mattson.

Hun designer og produserer alle smykkene selv i sitt lille enkeltmannsforetak etablert på Hemnes, likevel er det ikke en avskrekkende pris hun beregner for å sikre seg sin helt egen Havmann.

– Det lille blir å ligge på 250 kr, mens det store blir rundt 500-lappen. Det kunne nok fort blitt doblet om det skulle blitt produsert gjennom andre kanaler, sier gullsmeden.

Artikkeltags