Havmannprisen til Ragnhild Nilstun

Artikkelen er over 15 år gammel

RANA: Forfatteren Ragnhild Nilstun er tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2002. Nilstun får prisen for boka «For kjærlighets skyld».

DEL

- Jeg må bare si at da jeg fikk høre det, visste jeg ikke helt hvilket ben jeg skulle stå på. Jeg tror ikke jeg sto på noe ben i det hele tatt. Jeg gikk helt i taket, erklærer Ragnhild Nilstun, som ikke hadde trodd hun skulle få prisen.

- Det kom ut så mange gode bøker i fjor, forklarer den lykkelige vinneren av Havmannprisen 2002.

En stor inspirasjon

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen støttes dessuten av Mo Libris og Sparebanken Rana.

I tillegg til mye heder, ære, blomster og diplom, får Ragnhild Nilstun en sjekk på 15.000 kroner når hun kommer til Mo for å ta i mot prisen 10. mai.

- Det betyr forferdelig mye for meg å få denne prisen. Man sitter jo i årevis og pjusker med sitt eget... Å bli løftet frem på denne måten i sin egen landsdel er stort, sier Nilstun, som ble født i Lofoten i 1943 og har bodd i Tromsø siden 1970.

- Er det inspirerende å få prisen?

- Klart det! Alle som henvender seg til en forfatter for å si at det du gjør betyr noe, er en voldsom inspirasjon.

Hun understreker at hun er full av beundring for de som har klart å få til etableringen av Havmannprisen.

En ting Nilstun synes er ekstra artig med å motta prisen på Mo, er det faktum at hennes far er fra Hemnes.

- Siden jeg er halvt hemnesværing, er det forferdelig morsomt å få prisen i de traktene.

Ragnhild Nilstun er tildelt Havmannprisen for boka «For kjærlighets skyld», en bok det tok sju år å skrive.

- Det er vanskelig å skrive om kjærlighet, konkluderer Nilstun, som allerede er godt i gang med det tredje bindet i serien om Anne Figenschou og hennes liv på et lite handelssted i Finnmark.

Ragnhild Nilstun debuterte som forfatter i 1979 med romanen «Etterbyrden».

Kvalitet og folkelighet

I statuttene for «Havmannprisen» heter det at prisen skal gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning. Det skal dessuten legges vekt på bøker med litterære og fortellermessige kvaliteter kombinert med folkelig appell.

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Stein-Arve Myrbakk, litteraturanmelder og lektor i norsk i Mo i Rana. Andre medlemmer i juryen har vært forfatteren Ingeborg Arvola fra Norsk forfattersentrum, avdeling Nord-Norge, Rolf Einum fra Mo Libris og Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek.

Artikkeltags