En av disse fire vinner Havmannprisen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Mo i Rana er med alle sine bibliotekfaglige institusjoner bibliotekbyen i Nord-Norge. Vi er stolt over også å være vertsby for utdeling av Havmannprisen. Havmannprisen er så langt den eneste litteraturprisen som deles ut i Nord-Norge og er dermed unik i sitt slag. Prisen og utdelingen er koblet mot Havmannen i Mo i Rana, og i 2018 skal prisen deles ut for 20 gang, skriver biblioteksjef ved Rana bibliotek, Rita Jørgensdatter i en pressemelding.


Statuttene for prisen sier at: «Havmannprisen er en litteraturpris som skal ha som formål å fremme nordnorsk litteratur. Ved tildelingen skal det legges vekt på bøker med skjønnlitterær og fortellermessig kvalitet. Prisen skal gå til forfattere med markant nordnorsk tilknytning. Prisen tildeles den boka som i året som gikk blir vurdert som den beste ut fra disse kriteriene.»

For 2017 har juryen kommet fram til fire nominerte:

Kjersti Kollbotn for romanen «Jord»
Kjersti Kollbotn, f. i 1959, er fra Nordfjord og er bosatt i Tromsø. Romanen Jord er hennes fjerde, og kom ut i 2017. Hun har tidligere mottatt Blixenprisen i 2010 og Tanums kvinnestipend i 2015.

Ingvild Holvik for romanen «Premien for alt»
Ingvild Holvik, f. 1976, er fra Bergen, og er bosatt i Tromsø. Hun har en oversettelse og to romaner bak seg. Hun har vært nominert til Brageprisen i 2009 for sin oversettelse av Attila barts roman, og har mottatt Blixenprisen i 2011 og Jan Leikvolls minnepris i 2017.

Gøhril Gabrielsen for romanen «Ankomst» Aschehoug
Gøhril Gabrielsen, f. 1961, oppvokst i Honningsvåg, Kirkenes og Lakselv, og er bosatt i Oslo. Hun har hittil gitt ut fem romaner, med Ankomst som den siste i 2017. Av priser har hun mottatt Aschehougs debutantpris, Tanums kvinnestipend i 2010 og Amalie Skram-prisen i 2016.

Endre Lund Eriksen
Endre Lund Eriksen, f. 1977, kommer fra Bodø og er bosatt i Tromsø. Han har skrevet mange bøker for barn og ungdom, og er blant annet kjent for bøkene om Pitbull- Terje og Alvin Pang. Han er nominert til Havmannprisen for ungdomsboka «Baksiden». Endre Lund Eriksen har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur i 2002, Aschehougs debutantstipend i 2002, Havmannprisen i 2003, Arks barnebokpris i 2006, UPrisen i 2008, Arks barnebokpris i 2008, Skolebibliotekarforeningens litteraturpris i 2009, Nordland fylkes kulturpris i 2012, og Teskjekjerringprisen i 2012.

Havmanndagen og Havmannprisen er et samarbeid mellom Rana bibliotek, Helgeland Sparebank, Nordland fylkesbibliotek og Ark Mo i Rana.

Rana bibliotek forbereder nå årets Havmanndag og utdeling av Havmannprisen for 2017. Prisutdelingen vil foregå på Rana bibliotek lørdag den 5.mai.

Les også: Siri Pettersen er tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok

Artikkeltags