– Vi regner med at det kan bli nokså trangt om plassene

Anna Anita er Hemnesbergets egen barnestjerne som nå har blitt stor. Hun har de siste årene opparbeidet en stor produksjon av eget materiale. Her fra en tidligere opptreden.

Anna Anita er Hemnesbergets egen barnestjerne som nå har blitt stor. Hun har de siste årene opparbeidet en stor produksjon av eget materiale. Her fra en tidligere opptreden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hemnesjazz slipper siste rest av programmet for årets festival, og lover flere godbiter også i denne runden.

DEL

Torsdagskvelden avrundes i år av gitaristen Henrik Skog, som under Hemnesjazz i fjor ble tildelt Statkraft-prisen «Ungt Talent Nord». Henrik er en 26 år gammel gitarist fra Mosjøen, som nå er bosatt i Tromsø. Til årets festival tar han med seg et rykende ferskt band med base i Tromsø, som opererer i krysningspunktet mellom jazz, elektronisk musikk og rock, skriver Hemnesjazz i en pressemelding.

– Jeg har sansen for musikk med mye luft, åpne lydbilder og "enkle" melodier, noe jeg tror også kan høres i min spillestil og mine komposisjoner, sier Skog, om hva vi kan vente oss på Jernvaren.

Henrik Skog ble under Hemnesjazz i fjor tildelt Statkraft-prisen «Ungt Talent Nord». Henrik er en 26 år gammel gitarist fra Mosjøen, som nå er bosatt i Tromsø.

Henrik Skog ble under Hemnesjazz i fjor tildelt Statkraft-prisen «Ungt Talent Nord». Henrik er en 26 år gammel gitarist fra Mosjøen, som nå er bosatt i Tromsø. Foto:

Kortreist kultur

Fredag ettermiddag får festivalen besøk av tre toppartister på Lapphella. Festivalsjef Marte Præsteng og bookingsjef Magnar Skreslett forteller at de har booket kortreist kultur med de beste lokale råvarer. Her har Anna Anita Yaskiv og Tor-Petter Aanes, fått med seg Hemnes´ egen supergitarist Magnus Løkken Jacobsen til en konsert med ekte heimlaga musikk.

– Vi regner med at det kan bli nokså trangt om plassene på den koselige arenaen ved bryggene på Lapphella, og vi kan garantere både kos og kvalitet fra de som står på scenen, sier Præsteng.

Tor-Petter Aanes er organist i Hemnes, men er også en aktiv freelancer. Han har samarbeidet med så forskjellige artister som Ida Maria og Hanne Sørvåg til Sigmund Groven og Henning Sommerro.

Tor-Petter Aanes er organist i Hemnes, men er også en aktiv freelancer. Han har samarbeidet med så forskjellige artister som Ida Maria og Hanne Sørvåg til Sigmund Groven og Henning Sommerro. Foto:

Fredag kveld kommer FriEnsemblet, som har med seg den syrisk-franske fløytisten Naïssam Jalal og folkesangeren Unni Boksasp.

Under ledelse av Mathilde Grooss Viddal, framfører de verket «Tri vendur blés ho i den i høgaste sky». Gross Viddal forklarer verket som en presentasjon av middelalderballader i en form der samtidas jazzuttrykk og komposisjon forenes med to sterkt personlige solister, Boksasp og Jalal.

– Det er alltid spennende når musikk og musikere fra forskjellige kulturer møtes og samarbeider på denne måten, sier festivalsjefen om konserten.

I FriEnsemblet spiller bandleder Grooss Viddal bassklarinett og saksofon. Ellers består bandet av Kristoffer Alberts på altsaksofon, Øyvind Brække på trombone, Per Willy Aaserud på trompet og elektronikk, Britt Pernille Frøholm på hardingfele og fele, Tellef Kvifte på laptop, tangentar, flygel og trøorgel, Knut Kvifte Nesheim på vibrafon og trommer og Ellen Brekken på kontrabass.

Fra fredag til lørdag

I det fredag blir til lørdag entrer Bryggerigangen Bluesband scenen. Bookingsjefen forteller at det er en svært rutinert gjeng som gjester Hemnesjazz denne fredagskvelden. Bandet ble startet i 1978, og navnet henspiller på at alle bandmedlemmene bodde i Bryggerigangen Borettslag i Oslo.

I 1999 ble albumet «Blått Brygg» relansert på CD i forbindelse med gruppas 20-årsjubileum. Til tross for sin alder ble den landets tredje mest solgte bluesplate i 2000.

Tilsammen har bandets medlemmer bidratt på mer enn 100 plateinnspillinger med artister som blant andre Halvdan Sivertsen, Geirr Lystrup, Anne Grete Preus, Eric Anderson og Sverre Kjelsberg.
Bandet består i dag av Tom Gjertsen på gitar og vokal, Bent Patey på gitar og vokal, Frode Larsen på bass og vokal og Olav Gustafsson på trommer.

– Lørdag ettermiddag håper vi på sol og «New Orleans-varme» på Lapphella, sier festivalsjefen og legger til:
– Da får vi besøk av Milenburg Joys Jazz Quintet, som spiller melodiøs og swingende jazz fra 1920-tallet.

Milenburg Joys er egentlig en sang, skrevet ned av Jelly Roll Morton. Sangen og jazzen på den tiden var melodiøs, og melodilinjene like elegante som folket. Melodien ble ofte spilt på forlystelsesstedene i Milenburg ved Lake Pontchartrain, og baderesortene der ble hyppig besøkt av overklassen fra New Orleans. Der ble de beste New Orleans´ musikere ofte hyret inn, og Milenburg Joys Jazz Quintet speiler musikken fra den tida.

Lørdag ettermiddag fortsetter på lystig vis. Bare Barbéra serverer lettbeint gladjazz i Barbershop-stil, a capella. I gruppa finner vi Vebjørn Mamen, Åsmund Mattias Smidt, Sondre Ferstad og Harald Relling Nielsen, som alle er utdannet fra Jazzlinja i Trondheim.

– Disse guttene gjorde stor lykke hos en nær fullsatt Jernvaren da de gjestet Hemnesberget med en briljant førjulskonsert i desember i fjor, forteller bookingsjefen.

Friluftskonsert

– Vi har også tenkt å gjenta suksessen fra i fjor, der vi samarbeidet med Hemnes Turistforening om friluftskonsert på Hundneset. I år blir det Sjur Hjeltnes og Sigrid Moldestad som sørger for det musikalske der. Dessuten blir det lønsjfest i parken både fredag og lørdag formiddag, og vi avrunder festivalen tradisjon tro med jazzgudstjeneste i Hemnes kirke. Det blir noe for enhver, så det er bare å booke inn første helg i august på Hemnesberget, sier festivalsjefen.

Artikkeltags