Folkefest med ekte martna i en trang dal

Signe Sakrihei fra Ytteren lot seg friste av gode kjøttprodukter fra Rundmoen gård. Valget falt på tørket storfehjerte, som hun handlet av Ane Skreslett og Kari Thoresen.

Signe Sakrihei fra Ytteren lot seg friste av gode kjøttprodukter fra Rundmoen gård. Valget falt på tørket storfehjerte, som hun handlet av Ane Skreslett og Kari Thoresen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Jamtjordmartnaen er med på å skape folkeliv og opplevelse før og etter forestillingene om livet til Klemet Persson.

DEL

Området rundt de to gårdene på Jamtjord i Leirskardalen er forvandlet til en spennende markedsplass under Klemetspelet. Her har nærmere 30 lokale utstillere tatt veien for å vise hva de har å by fram. Her finnes det samisk kunst, sølvsmykker, honning, flere ulike kjøttyper, historiske bøker, lykkehjul, klær laget i samisk ånd samt lekeaktiviteter for ungene. Martna byr på mange ulike smaker. Det er bare å forsynes seg.

Frista av spennende kjøtt

En av kjøttleverandørene er Rundmoen gård. Bak disken står Ane Skreslett. Hun har med seg farmor Kari Thoresen som medhjelper. Standen trekker til seg oppmerksomheten til Signe Sakrihei fra Ytteren.

– Nam, nam, sier hun i det hun smaker på ulike smaksprøver.

(Saken fortsetter under bildet)

Klinkekulelek på standen til Selhornet 4H. David Trongmo organiserer, mens Lyder Sagmo Ottermo, Heike Oldernes og Leon Sagmo Ottermo leker.

Klinkekulelek på standen til Selhornet 4H. David Trongmo organiserer, mens Lyder Sagmo Ottermo, Heike Oldernes og Leon Sagmo Ottermo leker. Foto:

Det som blir bydd fram faller i smak.

– Dette røyka storfehjertet var spesielt. Jeg må bare ha med meg en smakebit hjem, sier hun.

Julegavejakt

En slik martna åpner for muligheten til å finne mye spennende.

– Vi er i år for første gang på Klemetspelet. Det er artig å gå rundt på en martna, som denne, sier Sindy Wedvik.

Hun røper at hun allerede har startet julegavejakten.

– Dette er skikkelige fine tresleiver. Jeg liker ting som er håndlaga. Det er artig å gi bort håndlaga ting, enn det som er masseprodusert, sier hun.

Wedvik vil ikke røpe hvem som kan vente seg en martnasgave under treet den 24. desember.

Det er ikke bare tresløyd som vises fra, Her er det like typer tekstilarbeider laget av frivillige til proffe aktører, som blant annet Kråkeslottet fra Hemnesberget.

Fritt for proffe selgere

På mange martnaer rundt om på større steder er det fullt av selgere, som reiser fra martna til martna. Sånn er det ikke på Jamtjordmartnaen. Her er det ekte lokale utstillere, som byr fram varene sine eller tilbyr ulike aktiviteter. Det gjør et besøk her mye mer spennende enn en vanlig martna.

Artikkeltags