Her er årets prisvinner

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Får Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2013.

DEL

Ellisiv Lindkvist får prisen for romanen «Ditt røde hår, Unn», en roman som ifølge juryen egner seg for en bred målgruppe.

Havmannprisen på 50 000 kroner blir delt ut i Mo i Rana lørdag 10. mai på Rana bibliotek.

Det melder biblioteket i ei pressemelding.

Prisvinner Ellisiv Lindkvist, født 1973, er fra Brøstadbotn i Troms. Hun er en norsk dikter og dramatiker. Hun har også jobbet som skribent i Klassekampen, som kulturredaktør i det feministiske tidsskriftet Fett og som Morgenkåsør i P2. Hun debuterte i 2007 med kortprosaboken Alt jeg skriver er sant, og romandebuterte i 2011 med romanen Tørst.

Om årets vinner sier juryen:

– «Ditt røde hår, Unn» er en kort og lettlest dagbokroman med Pia som nettopp har flytta til Oslo som forteller. Teksten dreier seg i stor grad om hovedpersonens forhold til Unn. Denne boka utmerket seg blant fjorårets utgivelser gjennom sine fortellermessige og skjønnlitterære kvaliteter. Det er juryens vurdering at denne boka egner seg for en bred målgruppe. Den fortellermessige strukturen, de korte setningene og den kronologiske dagbokformen gjør den lett tilgjengelig og langt fra vanskelig å lese. Samtidig er det ei bok som leker seg både med språk og oppsett. Teksten er tilsynelatende enkel, men den enkle teksten kan romme mye.

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Sissel Holtet, bibliotekkonsulent ved Nordland fylkesbibliotek og mangeårig medlem av juryen. Andre medlemmer i juryen har vært forfatteren Ida Zachariassen Sagberg oppnevnt av Norsk forfattersentrum, Anita Ravn, forfatter og journalist i Rana Blad og Gunnar Hagen, forfatter og bibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Helgeland Sparebank, sistnevnte gir prissummen på 50.000 kroner. Prisen støttes for øvrig av Ark Mo og Norsk forfattersentrum avdeling Nord-Norge.

I statuttene for Havmannprisen heter det at prisen skal gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning. Det skal legges vekt på bøker med litterære og fortellermessige kvaliteter.

  • Den opprinnelige pressemeldingen inneholdt en del faktafeil som dermed også dessverre kom med i vår artikkel. Disse er nå rettet opp i denne artikkelen.

Artikkeltags