Med 20 år bak seg har bandet rukket å gitt ut hele tolv album som har skaffet dem opptil flere spellemannspriser og alarmpriser. Her er det bare å gjøre som Dio, å løfte de to ytterste fingrene, og slippe løs håret i hyllest.

Femkløveren engasjerer folk fra første tone, og leverer et kraftfullt sceneshow. Med dobbelt trommesett og taktfaste brøl fra et publikum som mer enn gjerne sliter ut stemmebåndene koker energien både på og nedenfor scenen.

Låtene, som "Roots of the mountain" og "Isa", faller innenfor progressiv black metal. Men bandet betegnes også som vikingmetal og tekstene handler ofte om mytologi og vikinger.

Enslaved bruker både dynamikk, og mellomspillene for det de er verdt. Mens bassist Grutle Kjellson står for growlingen tilføyer keyboardist Herbrand Larsen det mer syngbare bakteppet. Sammen med de mer melodiøse gitarmellomspillene blir Enslaved mer brukervennlig for folk flest enn mange andre ekstrem-metal band. Likevel må man nok være helhjertet metallskalle for å fengsles fullt ut.

Hilde M. Sandvær