I den gastronomiske himmel

I EKSTASE: Solveig Margrete Hals og Lillian Mehus har nettopp fått servert Biff Bourgogne. - Det var nydelig, som alt annet! mener Lillian.

I EKSTASE: Solveig Margrete Hals og Lillian Mehus har nettopp fått servert Biff Bourgogne. - Det var nydelig, som alt annet! mener Lillian. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Med 12 retters gourmetmiddag, sju sorter vin og musikk av Holger Nilssons Metode var det duket for en storslått kulinarisk aften på Wangbrygga.

DEL

Med utgangspunkt i det beste av lokale råvarer disket Åshild Blyseth opp med ett 12-retters etegilde det garantert vil gå gjetord om i lang tid framover. Reinsdyrfilet gravet i akevitt og einebær, laksemousse med fjellbrød, mjødurtsorbet, kamskjell med tomatsalat og chili, og moltekake med marinerte bær er bare noen av de lekre rettene gjestene kunne kile smaksløkene sine med. Totalt sett var menyen et gastronimisk fyrverkeri som ville fått Erik Fosnes Hansen til å miste alle hemninger og Eyvind Hellstrøm til å trygle om oppskriftene.

Et levende museum

Åshild Blyseth har hatt kommandoen på kjøkkenet på Wangbrygga i 15 år og er kjent for sine evner til trylle fram de lekreste retter. Fredagens 12-retter er den største menyen hun har satt sammen til nå. Siden hun bare har tilgjengelig et ganske ordinært kjøkken er menyen nøye planlagt og flere av rettene påbegynt dager i forveien for å gjøre det mulig å servere alt på en kveld.

Wangbrygga har stått der den står nå siden 1932, men har historie helt fra 1870. Det har vært brukt som landhandel og båtbyggeri og er i dag en del av Helgeland Museum. Den gamle landhandelen er gjenskapt slik den så ut på tredvetallet, her finnes kunstneren Henry Bardals utstilling, og man kan overnatte i sjarmerende soverom med gamle dagers innredning.

- Vi prøver å få det til virke som et levende museum, og vi synes det fungerer bra, sier Blyseth. - Her kombinerer vi lokal matkultur med ustillinger og konserter. Blant annet har Trond Nilsen, familien Wiika og Operettepub stått på programmet i år.

Eksotisk innslag

Fredagens gjestebud er også krydret med et eksotisk innslag i form av 26 år gamle David Sebastian Mendoza fra Ecuador. I forbindelse med sine studier i Mat, miljø og mangfold var Blyseth på en studietur i Piemonte i Frankrike som ble ledet av Mendoza. Sammen med Marianne Myrnes, som driver Vikgården i Mosjøen, fikk hun lokket Mendoza med seg til Norge.

Mendoza liker seg godt i nord.

- Det er et fint sted med vakker natur og interessant kultur. Jeg har aldri vært så langt nord, det er en ny opplevelse for meg. Det har vært en berikelse å bli kjent med landets produkter og ressurser, sier han. Åshild Blyseth er storfornøyd med sin assistent.

- Jeg er stor imponert over måten han kommer inn på og bare tar alt på strak arm.

Slow food

Mendoza er student ved Gastronomisk universitet i Pollenze, som ble åpnet i 2004 av organisasjonen Slow Food. Organisasjonen er en videreføring av Arcigola, som ble stiftet i Roma i 1986 som en protest mot McDonald´s usunne inntog i byen. Slow Food setter fokus på tradisjonell og lokal mat, og det skal være rent, rettferdig og trygt. Her til lands er satsing på lokale råvarer en stadig voksende trend som Åshild Blyseth i aller høyeste grad har vært med på å starte. Samarbeidet med Mendoza har gitt henne ytterligere inspirasjon og Slow food-filosofien står høyt i kurs i Blyseths kjøkken. Hele fredagens meny er laget med lokale råvarer Nesna, Rana, Hattfjelldal, Grane, Alstahaug, Hemnes, Vefsn og selvsagt også Bardal.

- Helgeland er et skattkammer innefor mat og matkultur, sier Blyseth.

Musikk til maten

I mellom munnfullene fikk vi servert en musikalsk apertif etter Holger Nilssons metode. Holger Christian Sjåvik, Frank Marstokk og Erik Nilsson gir den gode stemningen et ekstra løft med sine nedstrippede og kjærlige tolkninger av gamle kremlåter. På repertoaret står låter av blant andre Cornelis Wreesvijk, Neil Young, Tom Waits, Pogues, Alanis Morisette, Elvis Costello og Led Zeppelin, alt sammen krydret av Sjåviks sedvanlig fornøyelige ordsprell.

Maten er helt utrolig, musikken er herlig, og hele oppleget er fantastisk godt gjennomført. Hver rett blir behørig introdusert av Blyseth, og Mendoza holder et lite foredrag om hver av de syv vinsortene. - Jeg liker å se bak etiketten, forklarer han. - man kan finne ut mye om steder og folkene der gjennom måten en vin er produsert på.

I den grad det går an å plukke ut et høydepunkt blant alle herlighetene var ett av dem varmrøkt elghjerte med vannbakkels og ostekrem, den sjette retten i rekka.

- Tradisjonen tro er det den som skyter elgen som får hjertet. Så kan dere bare lure på hvordan det havnet i fryseren min, sier Åshild Blyseth.

Rundt bordet hersker smil og latter, glupsk smatting og lyden av bestikk som ivrig tømmer fat og skåler. Uansett hvor mette man blir er det alltid plass til en rett til. Den avsluttende sjokoladeisen med appelsinsalat er så god at undertegnede virkelig må beherske seg for ikke å gi seg til å slikke skålen. Å vende hjem til grandiosa og fjordlands etter dette kommer til å bli tidenes gastronomiske nedtur.

Artikkeltags