Jubel for lokal helt

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

I år var det mange flere som besøkte forsommermartnaen i Utskarpen enn arrangørene kan huske. Mesteparten av æra for det tilfaller operasangeren Helge Rønning (36).

DEL
Lørdag var det forsommermartna i Utskarpen. Utstillingsboder, pilkasting og luftgeværskyting var noe av det som lokket utskarpenværingene til å møte fram. På formiddagen var det godt med folk som prøvde lykken med pilene, eller som kort og godt slo av en prat med kjentfolk. Det er likevel ikke til å legge skjul på at det som i hovedsak trakk så mange mennesker på forsommermartnaen i år, var konserten som var annonsert på ettermiddagen. Utskarpen skolekorps hadde klart å få med seg den profesjonelle operasangeren Helge Rønning (36) til å opptre med dem. Så populært var tiltaket, at den ene annonserte konserten raskt ble til to.

Litt prestasjonsangst

Rønning er oppvokst i Utskarpen, og for ham var det spesielt å komme hjem og opptre sammen med korpset han selv startet sin musikalske karriere i med å spille klarinett. De siste årene har Rønning bodd i Danmark og livnært seg som oprasanger ved Det Kongelige Teater i København, så det har gått år mellom besøkene i Utskarpen.
- Jeg har aldri holdt konsert her før, unntatt da jeg selv spilte i korpset, så dette blir spesielt, sa Rønning før konserten.
Å synge sammen med et korps var også nytt for Rønning:
- Det er vanskeligere å synge sammen med et korps, for de spiller mye kraftigere enn et symfoniorkester, som jeg er vant til å opptre sammen med. Så jeg har sunget meg nesten blå på øvelsene, ler han.
Det å kjenne nesten alle i salen var også en ny opplevelse å forholde seg til for den profesjonelle tenoren:
- Det gjør meg litt nervøs, ja. De er jo her for å se på meg, fordi jeg er herfra, så jeg må innrømme at jeg har litt prestasjonsangst. Men jeg forbereder meg som til en hvilken som helst konsert.

Kan si nei

Rønning er utdannet sykepleier, og begynte ikke å ta sangtimer før han var 25. Først etter det begynte han på Østlandets Musikkonservatorium. Nå har han forlatt København til fordel for Lørenskog og arbeider kun som frilanser. Det skorter likevel ikke på oppdragene.
- Jeg synes bare det blir mer og mer, og jeg må ofte si nei. Jeg har mest oppdrag i de store byene i Danmark, men det er også noen jobber i Norge.

Aldri opplevd lignende

Han synes det er stor forskjell på det å være operasanger i Danmark og Norge.
- De er mer positive der nede og jeg synes det var mer orden på ting. I Norge er det lite anmeldelser. Jeg synes Norge er et u-land når det gjelder kultur, og det kan du godt sitere meg på. Men jeg vil poengtere at jeg synes det er veldig mange dyktige musikere i Norge.
De nærmeste ukene har Rønning fri, men så legger tenoren ut på reisefot igjen. Fra juli og fram til jul er programmet tettpakket, og hovedsaklig er det større byer i Danmark som får nyte godt av Rønnings praktfulle stemme.
Lørdag var det imidlertid en stappfull gymsal i Utskarpen som var publikum. Forventningsfulle sambygdinger fikk det de kom for, og svarte Rønning med stående applaus og jubel.

Artikkeltags