Julen ble bokfest på Helgeland

Forfatter Svein Jæger Hansen viser stolt fram salgssuksessen Polarsirkelmat. Foto: Anette Fredriksen

Forfatter Svein Jæger Hansen viser stolt fram salgssuksessen Polarsirkelmat. Foto: Anette Fredriksen

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

HELGELAND: Boka "Polarsirkelmat" har sammen med andre helgelandsfavoritter blitt årets julegave. – Noen ganger våkner jeg om morgenen midt i jula og tenker, åh saus, sier forfatter Svein Jæger Hansen.

DEL

Tina Berget ved Notabene, Eli Hansen ved Rana Libris og Siv Johansen ved Ark er alle enige om at bokfesten på Helgeland har solgt som Grandiosa. I fjor var det nesten 50 lokale utgivelser fra Helgeland.

Bøkene ble årets julegave hos helgelendinger, men skal være å finne i butikkene i 2008 også. De er kjempepopulære. Folk som har ønsket seg bøkene til jul uten å få dem, går innom på nyåret for å kjøpe dem uansett.

Mat og malm

Mange voksne har kjøpt bøkene om lokal historie og lokale råvarer.

– Vi kjenner oss igjen og kan identifisere oss med det som blir fortalt og miljøet som blir skildret, sier daglig leder ved Ark Siv Johansen.

De mest populære helgelandsbøkene har vært "Malm, makt og mennesker", "Mitt hav, min himmel". "Helgelandskysten", "Dine nære turstier", "Årbok for Rana 2007" og "Polarsirkelmat".

– Bøkene fra Helgeland har tatt helt av, og "Polarsirkelmat" ble den desidert bestselgeren av disse, sier Johansen.

Hun mener at både pris og tidspunkt for utgivelse har spilt en rolle, men det er tydelig at ranværingene er interessert i mat.

Harde konkurrenter

Flere bestselgere har sammen med bøkene fra Helgeland kjempet om publikum. Profilerte utgivelser fra Anne B. Ragde, Jo Nesbø, Carl I. Hagen, Gerd-Liv Valla og Åsne Seierstad har alle kommet før jul. Allikevel velger ranværingene den lokale litteraturen på Helgeland.

– Det er ikke bare julegaver, bøkene er ennå i salg. Det er når folk trekker tilbake til Mo at salget går opp. Spesielt i juleferien og sommerferien, så vi skal fortsette å selge bøkene, sier Johansen.

Søkk i fingeren

Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen ved Meyergården hotell er forfatter av boka "Polarsirkelmat". På tre timers signering på Ark, fikk han skriblet navnet sitt på over 150 bøker – og fikk et lite midlertidig søkk i fingeren av all skrivingen. Noen kjøpte opp til syv bøker om gangen.

Totalt har Jæger Hansen gjennom forlaget solgt 4800 bøker. I januar kommer det et nytt opplag på 5000.

– Skarven i Tromsø solgte like mange bøker på fem år som vi gjorde på tre måneder, sier en tydelig fornøyd Jæger Hansen.

Til påske kommer boka også ut i engelsk versjon.

– Vi hadde håpet på godt salg, men visste ikke at det skulle gå så bra som det gjør nå. Det er tydelig at vi har fått formidlet vår kjærlighet til mat, og fotograf Rolf Ørjan Høgset har tatt nydelige bilder, sier Jæger Hansen.

Boka har også blitt brukt som julegave til mange bedrifter på Helgeland. Også på Meyergården. Hotellet er inkludert i boka, og Jæger Hansen presiserer at hele arbeidsteamet på hotellet har bidratt.

Jæger Hansen er over gjennomsnittlig interessert i mat. Hans engasjement har blitt en livsstil.

– Noen ganger våkner jeg tidlig om morgenen midt i jula og tenker, åh saus, sier Jæger Hansen og ler.

Han har brukt råvarer fra Rana i matkunsten og fremhever disse og leverandørene i boka. Selv finner han mye inspirasjon ute i naturen både under jakt og når han plukker bær.

– Det er veldig flott at folk i Rana engasjerer seg og viser interesse for naturen og råstoffene vi har rundt oss. Vi har allerede fått forespørsel om å lage en oppfølger, men det er ikke avgjort om eller når det blir, sier Jæger Hansen.

Artikkeltags