Kulturnatta fylles med liv i sentrum: – I år vil det skje så mye at det er umulig å få med seg alt

Plukker opplevelser: – Det er viktig for oss at folk kan plukke det de vil ha, sier Hilde Høgseth, Mona Henriksen og Elisabeth Kulseng-Johansen fra Kulturnatta.Foto: Beate Nygård Johansson

Plukker opplevelser: – Det er viktig for oss at folk kan plukke det de vil ha, sier Hilde Høgseth, Mona Henriksen og Elisabeth Kulseng-Johansen fra Kulturnatta.Foto: Beate Nygård Johansson

Artikkelen er over 3 år gammel

Over 60 små og store konserter, aktiviteter og overraskelser er klare for å fargelegge byen under Kulturnatta.

DEL

– I år vil det skje så mye at det er umulig å få med seg alt. På noen tidspunkter skjer det tre og fire ting samtidig, men sånn må det bare være, sier prosjektleder i gratisarrangementet Kulturnatta, Hilde Høgseth.

Med seg har hun Mona Henriksen som leder Fritidsavdelingen i Rana kommune og Elisabeth Kulseng-Johansen fra Kreative Folk.

– Kulturnatta er en frivillig organisasjon der vi tre er medlemmer, forklarer Høgseth.

Frivillig er også det lokale kulturlivet i Rana som stiller opp i hopetall for å skape folkefest i byen den 14. september.

Alt er gratis sånn at alle skal ha mulighet til å få med seg et kulturarrangement denne dagen

Hilde Høgseth Prosjektleder

– Akkurat nå har vi 63 arrangementer, men det kan variere flere ganger før vi er helt i mål, sier Høgseth.

Bakgrunnen for arrangementet er mangefasettert.

– For det første ønsker vi å markedsføre det lokale kulturlivet og samle alle. Vi har ingen felles møtepunkt for dem. For det andre er alt gratis sånn at alle skal ha mulighet til å få med seg et kulturarrangement denne dagen, og kanskje vekker det en interesse som ikke var der fra før, sier Hilde Høgseth.

Eget tog til åpningen

Nytt av året er et kulturtog som skal gå fra rådhustrappa til Jernbaneparken.

– Alle korpsene stiller opp og vi prøver å få med oss folk, unger og festivaldyr for å skape stemning ned til åpningen ved Byscenen i Jernbaneparken. Der vil det blir konserter jevnlig utover kvelden, sier Høgseth.

Bake rengakake

– Det kommer til å bli konserter, utstillinger og aktiviteter hele dagen, så alle bør bevege seg rundt. Og så kommer det til å bli små overraskelser som man kanskje ikke har tenkt på, sier Mona Henriksen.

– Det viktigste er å bare være i byen den dagen og oppleve og kjenne på hva som skjer. For barn og unge har vi et område i Jernbaneparken der det kommer til å bli sånn at folk blir invitert inn for å skape noe, sier Henriksen og legger til:

– Skal du ha mat må du lage den selv, og når du setter deg ned blir du invitert til å være med og skape noe kreativt. Det kommer til å bli mange små verksteder, og på Bakeribygget kan man bake rengakaka. Vi ønsker også folk på konsertene utover kvelden, og det kommer til å bli noe for alle.

Kulturell akse

I fjor talte de omtrent 3.500 publikummere.

– Det blir som en akse fra kinoen helt til Bakeribygget hvor aktivitetene kommer til å skje. Det er viktig for oss at folk kan gå nedover der og plukke det de vil ha. Vi legger ut programmet, og så må folk selv finne ut hva de vil oppleve, sier Mona Henriksen.

Kulturnatta

Gratis arrangement 14. september i sentrum

Kunstutstillinger, vinduskonserter, kulturtog, «sneakpeak» på Nordland Teaters «Tre søstre», konserter, høytlesing fra bok og baking av rengakake er bare noe av det som skjer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken