Det trange og intime lokalet inne på ungdomshuset "Steinrøys" på Alteren er som skapt for en revyopplevelse. Årets revy var en prøvereise med det nye flytoget på Helgeland mellom Trofors og Steinbekkhaugen, med Vefsns førstetalskvinne Berit Pauline Olderskog som konduktør. Det ble en spennende reise, med mange ulike overraskelser.

Stor spennvidde

Revyen fanger over et vidt spekter. Vi får møte søstra til Snåsmannen. Hun bor ute på Ylvingen i Vega og er klar på at det er ikke noe problemer å ha varme hender, så lenge man hele tiden har dem i lommen. Selvsagt blir spørsmål rundt det å skaffe seg en livspartner berørt. To trimmende damer i overgangsalderen skjønner ikke helt hvordan tiden formelig har løpt fra dem og at de ikke lengre er særlig attraktive. Rikspolitikernes telefonkontakt med spåkoner og spåmenn blir også tatt opp. Der røpes det at Frps spåmann kom på begrepet snikislamisering. Under en reise fra Trofors til Rana må man også stoppe i Vefsn, og ordfører Jann-Arne Løvdahl får en hyggelig godnattsang fra et lekkert englekor.

Også populære TV-programmer har revygjengen tatt tak med en versjon av "Hvorfor skal vi danse" og "Da herrene dro". I danseshowet viste et ungt Alterenpar seg fram, mens Tore-Andre Flo fikk rødt kort for uren takling av sin dansepartner. I disse krisetider gikk selvsagt ikke kommunens fri. Vi får møte Karius og Baktus på rådhuset. De to karene jubler over at pengene bare vokser og vokser, helt til Terratrollet plutselig dukker opp og ødelegger festen. 223 millioner forsvinner. De blir imidlertid kjempeglad igjen da ordføreren med smil om munnen kan fortelle at tapet bare ble på 222 millioner kroner.

Også rockekometen Ida Maria på Nesna får passet sitt påskrevet.

Latter og alvor

Latteren runget tidvis gjennom publikum og med god grunn. Det var svært mye å le til. Noe av det beste med revyen er monologene til Lars Forsbakk. Han er bare god. Ellers hører Mette Oddny Røbergeng, Ingvild Gjørstad og Ina Forsbakk med til de bærende damene. Revyen preges ellers av en flere unge aktører, som gjør en strålende innsats. En med mye mimikk i ansiktet er Ole-Martin Røbergeng.

En god bygderevy skal også kunne ta opp alvorlige ting. Noe av det en husker best er Mette Oddny Røbergengs gripende sang om at narkomane og rusmisbruker er mennesker med verdi, og slett ikke bare en pest og en plage. En svært viktig melding i den lokale debatten rundt dette spørsmålet. På slutten kommer det også en skikkelig lokalpatriotisk sang om det å være glad i kommunen en bor i, hvor det finnes så mange muligheter for opplevelser. Dette var en revy med snert, glimt i øyet og en passe dose alvor. En latterbombe fra begynnelse til slutt. Byens leger skulle skrevet ut en rekvisisjon om billett på blå resept til alle som trenger å muntre opp livet sitt.

Se flere bilder på ranablad.no