Terningkast 6: Lattereliksir for gamle og nye Ibsen-elskere

Silje Holtet, Ragnhild Lund og Linda Mathisen har et fantastisk komedietalent, og viser i dette stykket at de er blant landets fremste nettopp innenfor denne typen teater. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Silje Holtet, Ragnhild Lund og Linda Mathisen har et fantastisk komedietalent, og viser i dette stykket at de er blant landets fremste nettopp innenfor denne typen teater. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Artikkelen er over 11 år gammel

En skal være forsiktig med å fastslå at noe er nær perfekt. Noen ganger er det bare ikke tvil. To timer i selskap med Nordland Teaters "Ibsen-engler" og latteren vil garantert runge hele veien fra blackboxen til biblioteket.

DEL

For etter dette må du bare ha mer fra Henriks hånd. Ibsen-perlene lever i høyeste grad videre også etter det store jubileumsåret. Nå nemlig også som små latterbomber i godteposen kalt "Ibsens Engler".

22 teaterstykker av vår verdensberømte dramatiker, mange av dem veldig, veldig, veldig lange - det kan, med en god porsjon godvilje, godt kalles interessant og imponerende. Men må sies å ha en høyst begrenset morofaktor.

Kokt ned til et ekstrakt på under to timer, filtrert gjennom humor, satire, overdrivelser og speilet i dagens samfunn - blir dette derimot et høykonsentrat av lattereliksir.

Ibsen-elskere

For publikum kan det godt være en fordel å "kjenne sin Ibsen", men det er slett ingen nødvendighet. Du står uansett i fare for latterkrampe i nær to timer i strekk, bare avbrutt av pausen mellom første og andre akt - hvor du, kun av høflighetshensyn riktignok, begrenser deg til småhumring.

Det er en kunst å sammenfatte den ytterste essensen fra såkalt seriøse teaterstykker som dem den store dramatiker er kjent for, så snu og vende på dem, og til slutt gi dem en livsbejaende, helt kronisk og utenomjordisk lattervekkende presentasjon. Og det samtidig som ingenting av det underliggende budskapet forsvinner. Det hele er gjort med kjærlighet til originalstoffet, samtidig som det er sett gjennom øynene til menneskene i dagens samfunn. En flott blanding mellom originaltekst og "tøv". Et stort pluss i margen til manusforfatterne Linda Mathisen og Ragnhild Lund. Dette kan fort bli en suksess, også på andre teaterscener og i andre land, rettighetene skal visstnok allerede være solgt.

Like fullt er mye av det som gjør "Ibsens Engler" til noe stort, nettopp englene. Silje Holtet, men særlig Linda Mathisen og Ragnhild Lund gir prov på at dette behersker de til fulle, de er uten tvil blant det aller ypperste i landet innen denne teaterformen. Det komiske talentet sprudler.

Imponerende

Fra "Catalina" helt fram til avslutningsscenen av "Et dukkehjem" turnerer skuespillerne rolle-, kostyme- og sceneskift i et forrykende tempo, og med stor kreativitet.

En annen ting som imponerer er at manusforfatterne har vært seg bevisst å ikke gjøre alle numrene over samme lest, men skape en variasjon som bryter opp. Derfor får vi for eksempel "Gildet på Solhaug", "Fru Inger til Østråt" og "Hærmændene på Helgeland" slått sammen til en opera, vi opplever filmtraileren til "Keiser og Galilæer", dansebandversjonen av "Når vi døde vågner" og "Et dukkehjem" som skrekkfilm. Bare for å nevne noe av galskapen.

Blant mange helt ubetalelige scener, den helt ultimate: "Samfundets støtter", "De unges forbund" og "En folkefiende" gjort som finsk fjernsynsteater med nakenscener, badstu, sprit og det hele.

Ibsens engler er i underkant av to timer fullpakket med humor og overraskelser. Det går hardt ut over lattermuskler som aldri får hvile og et kjeveparti som står gapskrattende og vidåpent forestillingen igjennom . Sånt tar på! Men det aller, aller beste: du verden så nysgjerrig på Ibsen du blir ...

Hugo Charles Hansen

Artikkeltags