Lek, latter og dramatikk

Spennende: Nordland Teater inviterer til en musikkforestilling om lyriker og forfatter Boyes unge år og hennes poesi med Hilde Stensland og Sissel Brean Hovind. Regissør er Kari Onstad. Foto: Øyvind Bratt

Spennende: Nordland Teater inviterer til en musikkforestilling om lyriker og forfatter Boyes unge år og hennes poesi med Hilde Stensland og Sissel Brean Hovind. Regissør er Kari Onstad. Foto: Øyvind Bratt Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nordland Teaters musikkforestilling «Lille Karin Boye» videreforedler poesien den svenske forfatteren skrev da hun var mellom 10 og 13 år. Hør smakebiter fra forestillingen her!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

– Det er ikke en musical, men en monolog med mye rom for musikk. Den er på mange måter veldig leken i formen, og det er en artig måte å jobbe på, forteller Hilde Stensland, som står på scenen sammen med Sissel Brean Hovind på piano.

Hør Stensland gjøre Til Eyvor her:

Boye-fan

Hilde Stensland har gått med en Karin Boye i magen siden hun «oppdaget» henne mens hun gikk på teaterhøgskolen i Verdal. Under turneen med «Påklederen» diskuterte hun muligheten for å lage en forestilling med Kari Onstad, som tidligere har satt opp en norsk versjon av det svenske stykket «Lilla Boye» på Caféteatret i Oslo.

«Lilla Boye» gikk i ni år i Stockholm, og har vært framført en rekke andre steder i Sverige og rundt om i Europa.

Stykket har gjort stor suksess og høstet gode kritikker, men dette er altså første gangen som jeg kjenner til at det inngår i repertoaret til et norsk institusjonsteater, sier Kari Onstad.

I tillegg til diktene og Boyes egen roman «Kris» bygger stykket på intervjuer med Karins lillebror Ulf Boye og üppsalaforskeren Barbro Gustafsons bok «Månesång».

Vanskelig

Diktene preges av overgangen fra Karin Boyes glade og uskyldige barndomstid til puberteten med dens problemer. Hos den unge jenta forsterkes den pubertale forvirringen av at hun tiltrekkes av sitt eget kjønn.

Den svenske lyrikeren var et samfunnsengasjert menneske, erklært sosialist, og hun klarte å stå åpen fram som homofil i en tid dette var forbudt ved svensk lov. Men dette kostet henne mye, og hun døde etter å ha tatt en overdose med sovepiller en vårkveld i 1941, for så å gå ut svært tynnkledd. Hun ble funnet neste dag.

– Det er en ganske interessant prosess der Karin Boye går fra et lite barn i sin lek til livet dundrer henne i hodet. Det er likevel ikke en dyster forstilling, sier Sissel Brean Hovind.

– Publikum vet at Karin Boye tok livet av seg som 41 åriing, men det vet jo ikke hun på dette tidspunktet, supplerer Kari Onstad.

Enkel scenografi

Teksten rund diktene i «Lilla Boye» er av Agneta Elers-Jarleman og musikken av Gunnar Edander. Det er likevel lagt opp til mye improvisasjon underveis. Stensland framfører tekstene på dialekt, mens diktene leveres i svensk originaldrakt. Scenografien er veldig enkel, det er språket, musikken og selve historien som gir spennende rammer .

Liten smakebit fra En liten värvisa:

– Det er en fin kontrast til for eksempel «Dødsforelska», som har surret og gått med mye fokus på den tekniske settingen. Innimellom er det utrolig artig når skuespilleren og teksten står så i fokus, sier Sissel Brean Hovind.

– Det har vært deilig å bare være tre jenter og å slippe det store apparatet rundt. Man kommer ganske tett inn på faget sitt når man jobber sånn som dette. Det har vært fint for oss alle, sier Kari Onstad.

Lille Karin Boye har première 27. mars, og skal spille på Black Box-scenen to ganger til før palmehelgen. I tillegg vil forestillingen bli spilt under Stamsund-festivalen. Planen er også å sette opp Lille Karin Boye under Vinterlysfestivalen neste år og å selge stykket videre.

Artikkeltags