Da Markens Grøde ble utgitt første gang i 1921, var det trolig den første norske spillefilmen det ble satt musikk til, og gikk for fulle hus i norske kinoer. Knut Hamsun hadde fått Nobelpris i Litteratur for filmen bare året tidligere, og nå var stoltheten blitt film. Det ærefulle oppdraget med å skrive musikken fikk Leif Halvorsen. Han laget et nydelig verk, komponert for et helt symfoniorkester, men det skulle aldri bli slik at et helt orkester spilte inn musikken. Bare noen musikere var med på innspillingen.

Etter å ha gledet det norske folk på kino forsvant Markens Grøde fra jordens overflate, og filmen skulle opphøre å eksistere til det brått ble funnet en sterkt skadet kopi. Også Leif Halvorsens håndskrevne partiturer ble funnet.

Vakkert

– Det blir ikke laget filmmusikk som dette lenger. Det er utrolig vakkert. Jeg tror med hånden på hjertet jeg kan si at det knapt er laget noe slikt siden, sier Bodvar om Leif Halvorsens verk.

Filmen var for ødelagt til å settes sammen til en hel film, men musikken ble det gjort nytte av. Bodvar la om og frisket opp de gamle notene, og i 1994 var det klart for urframførelse med fullt symfoniorkester, noe komponisten selv dessverre aldri fikk oppleve. Tiden gikk, og året ble 2008. Norsk Filminstitutt ringte Bodvar Moe. Kunne han legge om musikken til å passe filmen?

Lærerikt

– Jeg sa selvsagt ja. Så fikk jeg beskjed om at Kringkastingsorkesteret sto klare for innspilling om en måned, og at dirigenten måtte ha partiturene to uker før. Det ble ikke gjort så mye annet de neste to ukene for å si det sånn. Jeg måtte flytte rundt på alt sammen for hvert eneste instrument og tilpasse stemning og temperatur i musikken til det som skjer på lerretet. Mye jobb var det, men utrolig interessant og lærerikt, sier komponisten.

Filmen utgis på DVD neste år 19. februar, på Hamsuns dødsdag. I disse dager gjør Kringkastingsorkesteret den siste finpussen på sine innspillinger, og filmen skal etter all sannsynlighet også gjøres klar for visning på NRK. Det er et stort prosjekt Bodvar er en del av. Neste år skal dessuten musikken spilles i flertallige land i Europa i anledning Hamsunjubileet. Musikken som Moe har tilrettelagt, men tar lite av æren for.

– Det er ikke jeg som er komponisten, jeg har bare pusset på det vakre som allerede fantes sier Bodvar Moe beskjedent.

  • Saken er oppdatert - "Norges første spillefilm" er rettet til "trolig den første norske spillefilmen det ble satt musikk til".