Etterforsket dødsfall. – Vanlige leger vil nok bli ganske forbanna over enkelte ting som kommer fram

Filmskaperen: Anniken Hoel mottok trusler etter at hun begynte å gå etter legemiddelindustrien og enkelte personer.

Filmskaperen: Anniken Hoel mottok trusler etter at hun begynte å gå etter legemiddelindustrien og enkelte personer.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Førstkommende tirsdag vises «Dødsårsak: Ukjent» på Rana Kino. I dokumentaren etterforsker Anniken Hoel fra Tromsø søsterens dødsfall. I filmen vises scener fra Mo i Rana, og to lokale skuespillere er også med.

Etter hvert blir Hoel dratt inn i et globalt univers der legemiddelindustrien regjerer, og hun oppdager hvordan denne industrien har gjort potensielt dødelige medikamenter til bestselgere.

Etter at Hoels søster Renate døde i 2005, skjønte hun at søsteren bare var en av mange som har mistet livet under behandling med antipsykotika.

Flere har tatt kontakt

– Vi bor i et samfunn med stadig mer diagnostisering og der legemiddelindustrien trår over lik for å tjene penger. I ettertid har flere tatt kontakt, blant annet psykiatere, som sier det virkelig var på tide at noen sa dette høyt. Filmen og temaet er med på en endring i tiden, der vi forandrer måten vi tenker rundt behandling av mentale lidelser og hvordan vi bruker medisin, sier Hoel på Skype fra Berlin.

For Hoel har det vært en krevende prosess å jobbe så tett på tapet av sin egen søster.

– Det har vært utfordrende og tungt på mange måter. Samtidig er jeg veldig glad for at jeg har laget filmen.

Mottok trusler

Det var ikke problemfritt å spore opp nøkkelpersoner i legemiddelfirmaene.

– Da vi begynte å gå etter industrien og personer som har vært med på visse ting, mottok vi trusler. Vi vurderte aldri å stoppe, men tok noen forholdsregler.

Dokumentaren inneholder også klipp som skal forestille Hoels minner om søsteren. Skuespiller Ane-Martha Tamnes Hansgård og Øyvind Gregersen, begge fra Mo i Rana, har engasjert seg i tematikken.

– Det har vært veldig inspirerende å jobbe med Anniken og produsent Andrew Grant. Samtidig er det personlig det som fortelles, og etter hvert har vi kjent på at historien er virkelig, og at det fortsatt skjer, sier Tamnes Hansgård.

Vises tirsdag: «Dødsårsak: Ukjent» har to lokale skuespillere, og en av scenene er spilt inn på Bakeribygget i Rana. Fra venstre: Øyvind Gregersen, Ane-Martha Tamnes Hansgård og kinosjef Kristin Kildal. Foto: Øyvind Bratt

Vises tirsdag: «Dødsårsak: Ukjent» har to lokale skuespillere, og en av scenene er spilt inn på Bakeribygget i Rana. Fra venstre: Øyvind Gregersen, Ane-Martha Tamnes Hansgård og kinosjef Kristin Kildal. Foto: Øyvind Bratt

Første gang Hoel traff Tamnes Hansgård var under en filmfestival i Honningsvåg. Hun var på jakt etter noen som kunne spille søsteren. Skuespilleren beskriver det hele slik:

– Vi skulle ha et møte, og så kom en kjent norsk filmskaper og satte seg ned i lag med oss. Da sa Anniken «Nei, nå har vi et møte. Du kan ikke sitte her.» Herregud, for ei dame med bein i nesen, tenkte jeg! Hun måtte jeg jobbe med, forteller hun til høy latter fra filmskaperen selv.

Åpner for spørsmål

Anniken Hoel skal være til stede under visningen i Mo i Rana, og inviterer publikum til å stille spørsmål.

– Det er kjempeviktig at det kommer fagfolk som leger, helsepersonell, sykepleiere og andre som er berørte eller pårørende. Vanlige fastleger vil nok bli ganske forbanna over enkelte ting som kommer fram om hvordan de blir brukt av legemiddelindustrien, sier Hoel.

Dødsårsak: Ukjent

Av Anniken Hoel.

Hoel har jobbet med dokumentaren i 11 år.

Tirsdag 25. april vises den på Rana Kino.

Artikkeltags