Viser frem Norges to eldste bøker på Rana Bibliotek i dag

500 år: Breviarium Nidrosiense er en av tonorske bøker som ble trykt i 1519.

500 år: Breviarium Nidrosiense er en av tonorske bøker som ble trykt i 1519. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I anledning Bokåret 2019 blir det onsdag 15. mai framvisning av Norges to første bøker på Rana Bibliotek. De 500 år gamle bøkene blir fraktet i en spesialbygd koffert til framvisning i Rana, Sarpsborg, Bergen og Ørsta, før de blir en del av den bokhistoriske utstillingen som åpner i Nasjonalbiblioteket til høsten, skriver Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.
– Så vidt vi kjenner til har ikke bøkene vært utenfor granittveggene her på Solli plass i Oslo siden de kom hit for mer enn hundre år siden, sier avdelingsdirektør ved Nasjonalbiblioteket Hege Stensrud Høsøien.

De to bøkene, Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense, ble trykt i 1519. Den første er en messebok for Norge, mens den andre er en håndbok i liturgiske seremonier for prester. I Nasjonalbiblioteket blir bøkene oppbevart dypt under bakken i et nøye regulert klima. Bare en sjelden gang blir de hentet opp fra sikringsmagasinet.

I forbindelse med 500-årsjubileet har det vært stor interesse for bøkene, og Nasjonalbiblioteket har forsøkt å finne en bevilgning slik at flere skal få se dem.

– Med hjelp fra konservatorene våre har vi fått laget en spesialbygd koffert som sikrer de sårbare bøkene mot temperatursvingninger og andre ting som kan skade dem under transporten. Kofferten er den første i sitt slag her i landet, og vi håper å kunne bruke den til lignende turneer i framtiden, forteller Hege Stensrud Høsøien.

Det er Nasjonalbibliotekets fagpersoner Chiara Palandri, Bente Lavold, Siv Frøydis Berg og Nina Korbu som skal vise fram bøkene rundt omkring i Norge.

Planlagte stoppesteder for visningen er følgende:

Rana Bibliotek, onsdag 15. mai

Borgarsyssel museum i Sarpsborg, mandag 27. mai

Bergen offentlige bibliotek, tirsdag 28. mai

Nynorsk kultursentrum i Ørsta, onsdag 28. august

Artikkeltags