Nye stier for Laila

Gjennom tjue fortellinger møter vi karakteren Rita. ? Hun er en ledertype. Den første fortellingen handler om en hyttetur, der får vi hilst på alle sammen. Det handler mye om vennskap, sier bokaktuelle Laila Stien.

Gjennom tjue fortellinger møter vi karakteren Rita. ? Hun er en ledertype. Den første fortellingen handler om en hyttetur, der får vi hilst på alle sammen. Det handler mye om vennskap, sier bokaktuelle Laila Stien.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Hvilken dans er det som går sånn; tung-lett, tung-lett? Foxtrot? Jeg har det sånn med bøker. Når jeg har skrevet ei mørk bok, må den neste være litt lett.

DEL

Laila Stiens siste rene egenproduksjon var novellesamlingen "Veranda med sol". Den kom i 2003. Nå er hun på banen igjen i en annen sjanger enn tidligere.

– Noveller står for seg selv, hver og en av dem, mens dette er tjue fortellinger med samme fortellerstemme, tekster som i stor grad må stå sammen, sier hun.

Startet med Telenor

– "Veranda med sol" var ganske mørk og handlet mye om ensomheten. "Hjem til jul" er lettere, lystigere. Den handler om damer som i alle fall står opp om morgenen, sier forfatteren med en liten latter.

Den for lengst utflytta grubenværingen har gjendiktet flere samiske forfattere alene og sammen med sin mann samt foto/diktbok sammen med fotograf Ketil Born i perioden -03 og nå. Når hun nå er tilbake med et helt eget produkt, møter vi en venninnegjeng over et lengre tidsrom. Ideen kom etter et oppdrag fra Telenor i 2000, da forfattere ble bedt om å skrive en kort novelle til bruk i katalogen.

– Min tekst het "Rita" og kom i katalogen for Troms og Finnmark. Jeg fikk henne ikke helt ut av hodet. Jeg skrev tre tekster til, men ingen passet inn i "Veranda med sol" som jeg jobbet med da.

Vennskap

Laila Stien la tekstene vekk, og tok dem fram igjen innimellom andre arbeider.

– Helt til i vinter; da jeg hadde et skikkelig skriverykk og fikk prosjektet i havn.

Vaskeseddelen forteller følgende: "En venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Seinere erkjenner en av dem at hun er lesbisk, to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Venninnene har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. For eksempel å dra til Sverige og handle sammen med, og oppdage overraskende ting ved svenske menn. Eller begynne på Pilates sammen for å bekjempe et snikende fysisk forfall. How to get a perky but", som reklamen lover..."

– Får vi oss en god latter?

– Ja, det håper jeg jo. Men det er ikke bare morsomt. "Testpilotene" som har lest underveis, opplevde både humor og alvor, noe som ofte er to sider av samme sak. Boka er kanskje litt i slekt med samlingen "Svømmetak", som også har den litt lette overtonen.

Alminnelig ualminnelig

– Selv om sjangeren er ny fra din side, kommer vi til å kjenne igjen din penn?

– Det tror jeg nok. Det er ikke noe fundamentalt annerledes verken tematisk eller språklig. Som før ønsker jeg å formidle glimt fra livet, det litt alminnelige livet, som aldri er særlig "alminnelig" for noen av oss.

– Og det handler ofte om kvinner?

– Ja. Slik som mannlige forfattere oftest har mannlige synsvinkler. Jeg har skrevet om menn også, bevares, og man får vite mye om mennene gjennom kvinnene, men ja... det blir ofte kvinneliv. Det er ikke noe standpunkt jeg har tatt fordi jeg er spesielt feministisk eller politisk, det bare ligger meg nærmest.

Travel uke

Finnmark - Oslo - Finland - Oslo - Finnmark. Slik blir denne uka for forfatteren. Boklansering i Oslo med forlaget Tiden og møter med pressen. To dager i Finland på det litterære arrangementet "Sylvis symposium" der hun er eneste norske forfatter. Så Oslo igjen, for å feire forlagets høstliste.

– Til Finland kommer én forfatter fra hvert av de nordiske landene, pluss Canada. Det blir morsomt.

– Og når bokkritikkene kommer?

– Det er alltid interessant. Jeg har heldigvis ofte nådd fram til kritikerne, men har også opplevd å ikke gjøre det.

– Hva jobber du med nå?

– Det sier jeg jo selvsagt ikke. Men det er eget stoff det også, jeg har liksom kommet i siget.

Rana Blad kommer med anmeldelse av "Hjem til jul" i neste uke.

Artikkeltags