På sokkel på Per Karstensen plass

Oddlaug og Per Karstensen med familie ved bysten som barnebarna Marie og Astrid avduket lørdag. Fra venstre Ellen Lian, Per Trygve (sønn), barnebarna Silje, Astrid, Sverre og Marie, billedhogger Marit Wiklund og initiativtaker Torild Støre Mastermo fra Rana Historielag. Sønnen Magne var ikke tilstede ved avdukingen. Foto: Klaus Solbakken

Oddlaug og Per Karstensen med familie ved bysten som barnebarna Marie og Astrid avduket lørdag. Fra venstre Ellen Lian, Per Trygve (sønn), barnebarna Silje, Astrid, Sverre og Marie, billedhogger Marit Wiklund og initiativtaker Torild Støre Mastermo fra Rana Historielag. Sønnen Magne var ikke tilstede ved avdukingen. Foto: Klaus Solbakken

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Per Karstensen (94) uttrykte en spesiell takk til to kvinner som har betydd mye for han: Hans mor og hans kone, da bysten av han selv ble avduket.

DEL

Mange ranværinger hadde møtt fram til avdukingen av bysten av Per Karstensen lørdag, som initiativtaker Torild Støre Mastermo sa var satt opp for at han skal bli husket for sin innsats som skolemann, politiker, motstandsmann under krigen eller forfatter og aktivt medlem i Rana Historielag.

– Vi har ikke satt opp bysten bare for andre, men først og fremst for å hedre deg, og det du står for, sa Mastermo.

Stort format

I sin tale viste hun til at Per Karstensen er kjent for å være ydmyk og lavmælt, og at han ikke liker å bli påminnet om alt han har utført.

– Født i Mosjøen, men lagt ned mesteparten av din arbeidskapasitet i og for Rana. Hva gikk de ikke glipp av i Vefsn? Priser og utmerkelser har du fått – i inn- og utland, men det er forunderlig at du som har bidratt så mye til Norgeshistorien på så mange måter, ikke har fått medalje av det gjeveste slaget som støtt deles ut av vårt kongehus, sa Torild S. Mastermo, og slo fast at utmerkelsen på sokkelen vil vises for innbyggerne og besøkende for alltid.

– Og alle skal vite at her står en mann av virkelig stort format. Og hans navn er Per Magnus Karstensen. Et forbilde som det skal bli vanskelig å kopiere, sa hun før barnebarna til Per Karstensen, Marie og Astrid, sto for avdukingen av bysten.

– Stedet du pynter opp er valgt med omhu, og passer perfekt til mannen som nå skal vokte vårt rådhus. En bygning som du selv medvirket til å få på plass, konstaterte Torhild Støre Mastermo.

En stor dag

Ordfører Geir Waage slo fast at dette var en stor dag, og viste til at Per Karstensen har hatt stor innvirkning på utviklingen av Ranasamfunnet.

– Ikke bare i lokalpolitikken, men også gjennom 16 år på Stortinget, hvor han blant annet var medlem av Stortingets presidentskap, sa Waage. Han takket Rana Historielag for initiativet til å få satt opp bysten, og Helgeland Sparebank for finansieringen. Han takket også kunstneren, Marit Wiklund, for godt utført arbeid.

– Jeg er stolt av å ha en av hennes arbeider på plass i Mo i Rana, sa Waage.

Hedret mor og kone

Per Karstensen takket også "arkitekten" bak, Torild Støre Mastermo, og styret i historielaget for deres initiativ. Han takket også Rana kommune for å ha laget til den fine plassen for bysten, og Helgeland Sparebank for å ha finansiert bysten.

– Det var også et interessant valg av billedhogger, som heldigvis svarte ja. Jeg er glad for at Marit Wiklund påtok seg arbeidet, sa Per Karstensen, som avsluttet med noen ord til sin mor og til sin kone:

– Far døde da han var 25 år gammel. Den gang fantes ingen trygdeordninger, og mor tok meg med til Selforssjøen, hvor hun fikk bygd et lite hus. Med blodslit livnærte hun en liten familie – på en fin måte, sa han.

– Og om min kone, Oddlaug: Hun har ofte hatt eneansvaret for vår lille familie. Men guttene hadde det bra selv om far seilte jorda rundt.

Mo i Rana har fått en flott appellplass ved monumentet av Per Karstensen, som flere allerede har gitt navnet "Per Karstensens plass". Forslaget er herved viderebrakt!

Artikkeltags