På tå hev for ballettprosjekt

Prosjektkoordinator i Rana kommune Elena Beck, leder for Tip Toe og ansvarlig for masterclass Sissel Venes og leder for Helgeland Sinfonietta Trond Wika går inn i piruett for godt samarbeid på tvers av landegrensene. Foto: Tonje Anette Vonstad

Prosjektkoordinator i Rana kommune Elena Beck, leder for Tip Toe og ansvarlig for masterclass Sissel Venes og leder for Helgeland Sinfonietta Trond Wika går inn i piruett for godt samarbeid på tvers av landegrensene. Foto: Tonje Anette Vonstad

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I juni får man mulighet til å se den største ballettoppsetningen vist på Helgeland. Tornerose kommer til Mo og Mosjøen.

DEL

Med et stort internasjonalt symfoniorkester i ryggen trer 19 profesjonelle dansere fra Karelen i Russland opp på scenen på kinoteateret. Rana kulturskole står som produsent av arrangementet og prosjektets mål er å etablere et varig og fruktbart samarbeid med utøvende og skapende kunstnere på tvers av landegrensene i nord. Prosjektet blir finansiert av Barentssekretariatet, EUs aktiv ungdomsprogram og Nordisk Kulturfond.

– Dette er et unikt internasjonalt kultursamarbeid og vi forventer mye glede, store og fantastiske opplevelser, sier informasjonssjef i Rana kommune, Geir Gisnås. Han er stolt over å presentere de tre ildsjelene som vil arrangere den største ballettforestillingen som noensinne har vært på Helgeland.

Russland, som man kan si er ledende innen klassisk ballett, står for danserne i ballettforestillingen Tornerose av den kjente komponisten Peter Tsjajkovskij.

– Tornerose er en av de mest kjente ballettene og det vil bli veldig vakkert, bekrefter Elena Beck.

– Dette er sjelden kost. Man må til Oslo og Den Norske Opera for å se slik ren ballett med symfoniorkester, bekrefter lederen for Tip Toe Sissel Venes.

Symfoniorkesteret som skal stå for den levende musikken til forestillingen Tornerose er et samarbeid mellom musikere fra Island, Sverige, Russland og Norge.

– Det vil kunstnerisk bli en stor opplevelse for publikum. Og som et delprosjekt til dette vil vi arrangere Aktiv Ungdom. Her får vi en arena hvor vi ønsker å skape nye samarbeid og kontakter mellom unge musikere på tvers av landegrensene, forteller Trond Wika, leder for Helgeland Sinfonietta. Aktiv ungdom er EUs ungdomsprogram for uformell læring.

Får lære av de proffe

I tillegg til forestillingene vil de tilby lokale dansere å lære av de profesjonelle russiske danserne.

– Samarbeidene med Russland har stimulert veldig på musikkfronten hvor lokale, særlig unge musikere har sett muligheten for å lykkes, smiler Wika. Nå vil de gjøre det samme innenfor dansen.

– Vi skal gi opplæring i masterclass til elevene her. Danserne i Mosjøen kan komme til Mo for å delta. Innenfor klassisk ballett trener man etter et spesielt system som gjelder over hele verden, men det brukes ulike teknikker i ulike land. Og siden de bruker den russiske teknikken, mens vi følger den engelske vil vi få se at disse russiske danserne har en annen vri og type teknikk. Dermed får vi utviklet stilen her hos oss. Det blir spennende og vi gleder oss veldig til å se deres måte å arbeide på. De har masse å lære bort, smiler Venes som er ansvarlig for masterclass-prosjektet. Hun er spent på hvordan elevene kommer til å reagere når de får vite hva de kan få være med på.

Blandet forsmak

Som en smakebit på den store oppsetningen av Tornerose, vil de russiske danserne uten noe levende musikk innta scenen allerede i mai for å vise helgelendingene en skikkelig gallaforestilling av en ballett.

– Forestillingen består av utdrag fra ulike balletter, blant annet Nøtteknekkeren, Svanen og Romeo og Julie, forteller Beck.

– Ut fra hvor stor danseinteresse det er blitt her i Rana må det være veldig givende for de interesserte å se disse forestillingene, smiler Venes før de slår en piruett for godt samarbeid.

Artikkeltags