Havmannen inspirerte både cover, platetittel og tre låter: – Han fikk se denne ruvende skulpturen som sto ned i havet og var så mektig, og fikk en følelse av den norske folkesjela

Treskatresk: Jazzbandet er ute mytt album, og te sanger, platecover og pressebilder er fra Rana.

Treskatresk: Jazzbandet er ute mytt album, og te sanger, platecover og pressebilder er fra Rana. Foto:

DEL

Deres nye album med tittelen Man In The Sea, som ble sluppet sist fredag er blant annet inspirert av deres besøk på Smeltedigelen høsten 2017, noe som resulterte i tre låter.

Bandprosjekt

Rana Blad tok en prat med Ola Asdahl Rokkones, saksofonist i Treskatresk, da bandet er på vei hjem fra en liten festivalturné.

– Vi har nettopp spilt på Varangerfestivalen i Vardø, Tromsø Jazzfestival og Oslo Jazzfestival. Nå er turneen over, men i desember skal vi til Russland for å spille tre konserter der.

Treskatresk har gående et prosjekt der de lager musikk inspirert av de stedene de besøker, og Mo i Rana var første stopp høsten 2017.

– Vi ble veldig inspirert av å være på Smeltedigelen, et besøk som ble til tre låter. Vi er fire forskjellige musikere, som selvfølgelig opplever stedene vi besøker forskjellig, forteller Rokkones.

Man In The Sea

Andrei Kondakov, som er pianist og komponist i bandet er mannen bak tittelsporet Man In The Sea, som er en musikalsk hyllest til skulpturen Man From The Sea av Antony Gormley.

Det er gøy å se hvordan folk respondere på disse låtene og når vi forteller historien som hører til. En historielærer som var på en av konsertene ble så inspirert av musikken til Operasjon Asfalt, at han ønsket å bruke historien i undervisningen.

Ola Asdahl Rokkones, saksofonist i Treskatresk

– Han ville gå ned for å se på havet men det var så mye tåke den dagen. Han fikk se denne ruvende skulpturen som sto ned i havet og var så mektig, og fikk en følelse av den norske folkesjela inspirert av både Grieg og Jan Garbarek. Han måtte bare skrive en låt om det, sier Rokkones. Fotografiet som Andrei Kondakov tok av skulpturen i tåkehavet er også blitt coveret til albumet.

(Saken fortsetter under bildet)

Platecover: Treskatresk lot seg inspirere av Havmannen da de gjorde coveret på sitt nye album.

Platecover: Treskatresk lot seg inspirere av Havmannen da de gjorde coveret på sitt nye album. Foto:

Ranas historie

De to andre låtene, Promenade handler om å gå en stille høstkveld i gatene og oppleve stjerneskudd, og Operation Tarmac – Operasjon Asfalt, er inspirert av den utrolige historien om befolkningen i Mo i Rana. De sto opp mot norske myndigheter som ville flytte russergravene. Blandingen av sitrende spenning og eitrende forbannelse hos de 700 ranaværingene som dannet et menneskelig skjold midt på natten og utover de små morgentimene for å beskytte kirkegården sin, og gravene til de russiske krigsfangene.

Treskatresk har framført disse låtene på flere konserter, og opplever god respons på musikk som representerer Rana på tre helt forskjellig måte.

– Det er gøy å se hvordan folk respondere på disse låtene og når vi forteller historien som hører til. En historielærer som var på en av konsertene ble så inspirert av musikken til Operasjon Asfalt, at han ønsket å bruke historien i undervisningen, forteller Rokkones videre.

Ønsker å hylle Havmannen

Bandets inspirasjonen fra Smeltedigelen har satt spor på flere vis, og frister til et nytt besøk i Rana.

– Jeg håper vi kan komme tilbake til Rana, vi har hørt at det til neste år er 25 års jubileum for Havmannen. Da håper vi å kunne få være med å markere det med vår musikk, avslutter saksofonist i Treskatresk, Ola Asdahl Rokkones.

Bandnavnet Treskatresk er et ordspill, som betyr «torskens knitring», og som henspiller på den tette pomorhandelen som var mellom Norge og Russland tidligere.

FAKTA

Her er litt bakgrunnsinformasjon om de medvirkende i bandet:

Andrei Kondakov: Pianisten og komponisten Kondakov regnes for å være en av pilarene innen russisk jazz, og har jobbet med internasjonale storheter som blant flere, Eddie Gomez og Bobby McFerrin. Han er også kunstnerisk leder for den mest tradisjonsrike jazzklubben i St.Petersburg, "JFC".
Vladimir Volkov: Bassisten Vladimir Volkov er en av de mest bemerkelsesverdige musikerne i Russland i dag, med en konvensjonsløs innstilling til musikk. Fra slutten av 90-tallet ble han ikonisk som en av frontfigurene i det kjente bandet Volkovtrio.
Jakop Janssønn: Den unge slagverkeren fra Tromsø har de siste årene fått et gjennombrudd som musiker, komponist og artist. Som medlem av Marja Mortensson sitt band, er han nominert til Nordic Music Prize i 2019, og de mottok også Spellemansspris i år.
Ola Asdahl Rokkones: Tromsøbasert saxofonist med folkemusikk, jazz og klassisk musikk som yrkesvei. Bak seg har han 9 albumutgivelser innenfor både klassisk, jazz og samtidsmusikk.

Artikkeltags