- Ingen tvil om at kulturframtiden i Rana er i trygge hender

Det sa jurymedlem Kristian Rødvand under årets utgave av UKM. Musikeren Rødvand som sammen med kunstner Beate Krogh og danser Stine J. Skog, fikk en vanskelig oppgave da de skulle bedømme ni ulike opptredener som spente fra stand up til dans, kunst og rap.

Sistnevnte var det 12-åringen Ahmad Al Ahmad som sto for, som presenterte en arabisk rap. Det var på forhånd kjent at han ikke kunne sendes videre til fylkesfinalen på grunn av aldersgrensen på 13 år, men opptreden hans gjorde sterkt inntrykk på publikum.

Les også: Ahmad brakte hele salen på Nordland Teater i tårer

Vil utvikle UKM

Sangeren Ane Meisfjord er nærmest som veteran på UKM å regne, ettersom hun deltok for fjerde året på rad. De tre tidligere årene har hun gått videre.

– Jeg er ikke så innstilt på å gå videre, jeg håper jo, men det er et sykt høyt nivå i år, så det får gå som det går, sier hun i pausen. For en liten stund siden har hun sunget Amy Winehouse sin «Back to Black».

Bildeserie

SE BILDER: Dyktige ungdommer med sterk mønstring på UKM

 

– Bare det å få lov til å stå på scenen gjør at jeg har lyst til å komme tilbake, sier Meisfjord som ønsker å satse på sang i framtiden. Akkurat det med å legge til rette for arrangement som UKM, ligger hjertet hennes nært.

– Men jeg syns man burde gjort noe mer ut av UKM. Det er jo bra allerede, men man burde ha tatt i bruk de store scenene vi har på Mo, for da tror jeg flere ville blitt med, sier hun og sikter til UKM som avholdes i Gruben samfunnshus.

 

– De fleste som driver på med musikk og annen scenekultur, vil stå på store scener og smake på det å være artist, sier hun.

Oppfordret av læreren

Deltakerne Mathea Larsen og Kaja Opdahl skilte seg ut med kunst, laget med henholdsvis blyant og Photoshop.

– Jeg var med i fjor også og syntes det var utrolig artig å få vist fram hva jeg kan, sier Mathea Larsen som er selvlært. Hun deltok med et bilde av en karakter fra serien Vikings.

Opdahl ble oppfordret av læreren sin til å søke.

– Jeg visste nesten ikke hva UKM var, så hvorfor ikke? Jeg hadde jo ikke noe å tape.

Opdahl har holdt med Photoshop i rundt en måned.

– Det er ikke så lenge siden jeg begynte, selv om jeg lenge har hatt lyst til å lære meg det.

Flere går videre

Pausen er over og det er juryens tur til å entre scenen.

– Det var et høyt nivå på artistene i år, og det var ingen enkel oppgave å plukke ut de som skal videre til fylkesmønstringen, sier Kristian Rødvand.

 

De som går videre er Zandra Hilstad, Kine Therese Derås, Ane Meisfjord, dansegruppa KDB5, Kaja Opdahl og Mathea Larsen.

Etter at vinnerne er lest opp, er det mange glade deltakere å se. En av dem tilhører Zandra Hilstad som sang David Guettas Titanum.

– Det var skikkelig, skikkelig uventet. Jeg meldte meg jo ikke på for å gå videre, sier Hilstad.

UKM arrangeres av Ungdommens Hus.