Gå til sidens hovedinnhold

Rasende prisvinner

Artikkelen er over 13 år gammel

Leif Alstadhaug kaller det for historiefraskrivelse når arrangørene av Havmannprisen sier det er tiårsjubileum. Han mener han er den første som fikk prisen. For 12 år siden.

Alstadhaug reagerer med raseri når arrangørene av Havmannprisen sier at årets pris er den tiende i rekken.

Grunnen til dette er at han for tolv år siden ble kåret som den første vinneren av prisen for boken om Mo Skilags historie. Han mener dette viser at arrangørene driver med bevisst historiefraskrivelse.

Fornærmet

– Dette gjør meg mildt sagt rasende. Jeg er den første vinneren av Havmannprisen og mottok denne i 1996. Dette er etter min regning tolv år siden og dermed forstår jeg ikke at Stein Arve Myrbakk kan gå god for at prisen har tiårsjubileum i år. Jeg er selv historiker og har skrevet en rekke bøker. For meg er det viktig at historien blir gjenfortalt på riktigst mulig måte og det er klart for meg hva arrangørene her driver med. Det er en pinlig historiefraskrivelse, sier Alstadhaug.

Alstadhaug sier at han er klar over at det er andre premisser for prisen i dag, men sier rett skal være rett.

– Boken min ble kåret av publikum og jeg er klar over at det er andre premisser for dagens utdeling. Men dette skjuler ikke fakta at det var jeg som fikk prisen første gang. Dette viser bare at Myrbakk er historieløs og ikke til å stole på. Jeg føler det fornærmende at det ikke kommer fram at jeg var den første vinneren av Havmannprisen. Uansett kriterier, avslutter Alstadhaug.

Stein Arve Myrbakk sier det er gode grunner til at arrangørene ikke regner med de to første utdelingene av Havmannprisen.

– Det stemmer at det er 12 år siden prisen ble utdelt for aller første gang, og det var Leif Alstadhaug som ble kåret som vinner. Men det var akkurat kåringen vi hadde problemer med. Den gang ble vinneren stemt fram av besøkende på biblioteket. Hadde vi fortsatt på den måten så hadde kun lokale forfattere vunnet og da hadde ikke prisen vært det den er i dag, sier Myrbakk.

Ubegrunnet

Myrbakk sier at Alstadhaugs påstander om at han er historieløs er helt ubegrunnet.

– Vi har med vilje utelatt de to første årene når vi snakker om prisen i dag. Det var etter at de to første vinnerne var kåret at vi så at det hele holdt på å bli en vits. Dermed forandret vi statuttene for prisen og det gjorde vi for ti år siden. Min kollega Alstadhaugs påstander om at jeg er historieløs er derfor ubegrunnet. Med at vi gjorde de grepene med statuttene står prisen i dag fram som seriøs. Viktige forfattere har mottatt prisen og den henger høyere enn noensinne. Hvis Alstadhaug har lyst til å ta denne debatten videre kan vi det. Men da i et annet forum en avisen, avslutter Myrbakk.