Riv ruskende "Rosin"

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

NESNA: Johan Hagelbäck har laget noe så underlig som en utstilling med rosiner. I menneskelig kontekst. Se TVNordlands sak

DEL

En smilende mann piler rundt på rektorgården og danderer rosiner, ørsmå plakter og nåler i de underligste mønster. Den svenske kunstneren Johan Hagelbäck er kjent som en av Nordens dyktigste animatører, men med utstillingen "Rosin" har han tatt steget ut av filmen og inn i kunstutstillingens verden. Men hva er det med Hagelbäck og rosiner?

– Rosiner er som mennesker. De starter som druer, og blir bare mer og mer skrukkete. Rosinene er forskjellige som oss. Noen er mørke - andre er lyse. Noen er tynne - andre tykke. Og så er de flokkdyr som oss, gliser Johan Hagelbäck.

Rosinfobi

Arbeidet med rosininstallasjonenen startet da han fikk en svigersønn som var hysterisk redd for rosiner. I et forsøk på å hjelpe ham over fobien, satte Hägelback rosiner på nåler med små morsomme plakater og gav ham i fødselsdagspresang. Gaven falt i smak, og siden har det ballet på seg. Nå omfatter Hagelbäcks utstilling 45 tablåer om rosiner.

– Har du noen favoritter?

– Jo? Nei? Nå spør du vanskelig. Det er som å spørre om jeg har et favorittbarn.

Hagelbäck skuer ut over installasjonene sine. Han kan fortelle mye om hver og en av dem. I en monter ser man druer som på samlebånd får fjernet stenene sine for så å ende opp i en pose "Seedless grapes". Rundt står rosiner med bitte små plakater som "Fri abort", "Lät druen bestemme over sin egen kropp" og "En oönskat drue er en olyckelig drue".

På en søyle står en blodgiverbuss med druer som går inn for å gi blod til rosinene. En installasjon tilbyr å sette elektrisk støt i en dødsdømt rosin?

Humor står sentralt i Hagelbäcks arbeider.

Kun på Helgeland

Utstillingen "Rosin" har satt publikumsrekord på svenske museer. Den har også vært vist i Genève på invitasjon fra FN. Johan Hagelbäck virker uberørt av all oppmerksomheten der han diller fornøyd med rosinene sine.

I går var det utstillingsåpning på Nesna. Seinere drar utstillingen til Brønnøysund, Mosjøen og Mo i Rana som de eneste tre byene i Norge. For å gi et skråblikk på samfunnet - med smil i munnviken.

Artikkeltags