Det var slik det begynte en gang høsten 1994, den musikalske reisen som ble "Secret Garden", og som Europa ble klar over en maikveld året etter. De ti årene som har gått siden den magiske kvelden har brakt Secret Gardens musikk ut til hele verden. Fra konserthus verden rundt, til Kinoteateret på Mo lørdag kveld.

Kvelden ble en reise gjennom musikken Secret Garden har skapt, men som i like stor grad har skapt det Secret Garden er. "Song from a secret garden" startet konserten, slik det også var starten på det hele i 1994.

– Vi tror at alle har en hemmelig hage inne i seg, der musikken er vegen inn dit, sa Fionnuala.

En kommer unektelig i kontakt med noe av urfølelsene inni seg under en konsert med slik musikk, med slike musikalske og visuelle stemninger. Ingen tvil om at Rolf Løvland og Fionnuala Sherry er kjernen i Secret Gardens musikk. Med seg har de imidlertid også svært dyktige musikere. Steinar Ofsdal og hans fløyter har alltid vært en viktig del av det musikalske uttrykket.

– Steinar er en veldig nyttig mann å ha med seg, som dere kan se, smilte Løvland bak pianoet. For Ofsdal trakterer nemlig også både fele og cello på en utmerket måte.

Det siste året har også den irske harpisten og sangerinnen Saoirse jobbet tett med Secret Garden. Hun bringer en glassklar stemme til gruppa, noe hun viste til fulle på så vel "Danse mot vår", som " You Raise Me Up". En melodi skrevet av Løvland, men som i det siste kanskje er mest kjent med den amerikanske sangeren Josh Groban. Melodien er tolket og innspilt i over hundre ulike versjoner verden over.

Det irske og det norske musikalske uttrykket har møtt hverandre i Secret Gardens musikk, naturlig nok gjennom Løvland og Sherrys samarbeid. Og med to irske damer på scenen, var det på sin plass med melodien " Daughters of Erin" fra gruppas siste cd "Earthsongs".

Konserten ga nydelige vekslinger i svært så forskjellige stemninger, fra det vare og innadvendte til humoristiske og levende irsk reel. Sistnevnte markerte en fartsfylt avslutning, til trampeklapp fra publikum som gjennom hele konserten viste til fulle at dette satte de pris på. Secret Garden opptrer ofte sammen med store orkester og kor, de viser imidlertid at de er mesterlige også i dette mindre formatet.

Naturligvis måtte konserten dessverre ta slutt en gang, men ikke uten av gi hadde fått hørt "Nocturne". Melodien som for alltid vil være den som presenterte Secret Gardens fantastiske musikk for verden, etterlot oss alle der inne i vår egen hemmelige musikalske hage. Et sted få ønsker å forlate.