Sjauing med mening

Mye mat: Det skal produseres adskillige mengder mat på kjøkkenet under Bakeribyggfestivalen. Her er Einar Nikolaysen, Heidi Kristiansen og Magnhild Reinhagli (bak) i full gang. Foto: Ann Kristin Kjærnli Hanssen

Mye mat: Det skal produseres adskillige mengder mat på kjøkkenet under Bakeribyggfestivalen. Her er Einar Nikolaysen, Heidi Kristiansen og Magnhild Reinhagli (bak) i full gang. Foto: Ann Kristin Kjærnli Hanssen

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er ikke bare musikken som gir gode opplevelser under Bakeribyggfestivalen. Det gjør også sjauingen underveis.

DEL

Bakeribyggfestivalen er kjent for å være av det rolige og intime slaget. Men to dager før åpningen starter yrer det av liv i huset. Fra kjøkkenet strømmer det lukt av nystekte kaker. Det ramler i kasseroller, det summer i stemmer og klukker litt i latter, og i andre etasje rigger mannfolkene til scenen så svetteperlene pipler.

Line Dahl Aasen, som vanligvis jobber i butikken, har i tillegg fått i oppgave å selge billetter opptil 120 stykker per konsert.

– Det er hektisk, men det går greit. Jeg synes det er godt å ha noe å gjøre, sier hun.

Viktig med aktivitet

– Det å gi arbeid og gode opplevelser er viktig for oss. Det kan være en god saus eller en god konsert. Det kan være å selge billetter eller å rigge en scene. Gode opplevelser kan være mange ting, sier leder for Bakeribygget, Birgit Granhaug.

Som en del av den kommunale tjenesten for psykisk helse vektlegger Bakeribygget nettopp arbeid og aktivitet.

– Det å arrangere noe både det å lage kafé og stelle i stand konserter gir fantastisk god terapeutisk trening, samtidig som det er veldig artige oppgaver å gjøre.

Noen må selge billetter, andre må dra ut på flyplassen for å ta imot gjester eller ta imot telefoner. Noen forbereder lokalene de bærer møbler, rigger til scenen eller flytter potteplanter. Brannvakt- og kjøkkentjeneste er også viktig.

Rundt 120 personer er medlemmer av Bakeribygget, og svært mange av dem er med og bidrar for å få alt på plass til festivalen. På veggen i trappa henger ei liste over alt som må gjøres, og hvem som skal utføre hva.

– Det er et helt puslespill. Det er mange som melder seg og har lyst til å være med. Det er en ganske stor jobb å finne oppgaver til alle som ønsker å bidra, forteller Granhaug.

Unikt

Mange opplever en mestring i det å få til sine arbeidsoppgaver.

– Vi er ikke så opptatt av hva du har gjort før, vår oppgave av å finne ut av hva du kan. Det er ingen som ikke kan bidra med noe. Vår oppgave å vise at du har en rolle. Hun hadde mange ideer om hva bygget kunne brukes til da hun flyttet inn, og nye har kommet til etter hvert.

– At huset har fått et så sterkt preg av å være et kulturarrangement er noe som er kommet til underveis og som det blir mer og mer av. Det synes vi er kjempeartig. Det gjør også at ranværingene vil komme hit på arrangementer og få gode opplevelser, sier Granhaug.

– Det er ganske spesielt i nasjonal sammenheng at et såkalt psykiatrisk dagsenter yter så mye. At vi ikke bare mottar, men at våre aktiviteter er så utadrettet. Jeg tror ikke noen i landet kan konkurrere med oss, sier Birgit Granhaug.

Artikkeltags