Gå til sidens hovedinnhold

Skompæ og Børre bryter barrierer

Artikkelen er over 11 år gammel

Børre på Berget er nå også i bokform. Og ikke i hvilken som helst bok – men ei barnebok med språkforsterkeren "tegn til tale".

Elisabeth Møllevik Skjæran og Lars-Sivert Larssen står bak den nye barneboka, som lanseres under Bokdagen på Mo 28. november. Elisabeth debuterer som illustratør, og har i hovedsak laget teksten ut fra TV-programmet om Børre på Berget – og den dramatiske episoden da Skompæ blir borte.

Det spesielle med boka er at den i tillegg til tekst og fine akvareller, er utstyrt med illustrasjoner til tegnspråk. I tillegg ligger det en CD med boka, med sanger laget av Lars-Sivert Larssen, sunget av Igor Kill and the Sitting Bulls – og hvor Lars-Sivert leser fra boka. Først på hemnesdialekt, deretter på riksmål.

Børre-stemning

Boka er tilegnet Elisabeths datter Jenny, som nå er to år gammel. Hun er født med Downs syndrom, og foreldrene begynte tidlig med den såkalte Karlstadmodellen – en blanding av språk- og motorikktrening – hvor språktegn er en viktig bestanddel.

– Da Jenny ble større, ble hun interessert i bøker, forteller Elisabeth. Lars-Sivert hadde ideer om å lage bok av den populære Børre på Berget. Han så Elisabeths akvareller, og fikk henne til å tegne.

– Hun hadde den rette Børre-stemninga, slår Lars-Sivert fast.

Tegn til tale

Til å begynne med tenkte Elisabeth at det kunne bli et hefte til Jenny, som hun kunne bruke i barnehagen. Men så var de i kontakt med Lars Jakob Hansen Juvik, som veiledet og hjalp dem. Og i fjor høst begynte de for alvor med historien om Skompæ som blir borte. Igor Kill, som får laget gitarer i Kina, tok med bokforslaget dit – hvor boka er trykket. Men språklige vanskeligheter gjorde at det første partiet på 1000 bøker måtte trykkes om igjen. 1. desember skal imidlertid boka være i salg.

– Vi har hatt førpremiere for slekt og venner under Jazz- og bluesfestivalen på Hemnesberget, forteller Lars-Sivert.

– Hva synes dere selv?

– Vi er inhabile, begge to. Men sannsynligvis er dette den flotteste og beste barneboka som er laget på Hemnesberget, sier Lars-Sivert – og legger beskjedent til at det trolig også er den eneste.

– For meg har dette et personlig aspekt. Jenny har faktisk bedre språk enn andre to-åringer på grunn av at hun benytter "tegn til tale". Det er ikke døvespråk, men en språkforsterkning som går på mimikk og lyder. Foreldre som har sett meg sammen med Jenny, skjønner at Jenny forstår mer enn man tror. Og det interessante er at unger flest synes det er spennende å lære tegnene, sier Elisabeth. I Jennys barnehage lærer alle ungene "tegn til tale".

Flere bøker

Børre på Berget er 13 år i år. Hans "far", Lars-Sivert Larssen, slår fast at han er litt "rar" eller annerledes. Han er redd, men samtidig brautende. Lars-Sivert konstaterer at mange ser på folk med Downs syndrom som "annerledes" – men han håper at dette kan normaliseres.

– Det er jo vi som har språkvansker, ikke Jenny, mener han.

– Blir det flere bøker om Børre på Berget?

– Hvis folk liker boka, blir det flere. Jeg kan også tenke meg å lage bøker med sang og "tegn til tale" – ikke bare Børre-sanger, men også tradisjonelle sanger. For det fins ikke sangbøker med "tegn til tale", sier Elisabeth, som har sett hvor fort Jenny lærer "tegn til tale" gjennom sang.