"Lommesymfoni - stor musikk i lite format!" er navnet på KammeRanas siste musikalske prosjekt. Ideen er å spille symfoniorkestermusikk med litt færre musikere enn det som er vanlig.

– Vi har tatt stor symfonimusikk og fordelt det på åtte musikere, så det blir altså stor musikk i lite format, sier Øyvind Lunde i KammeRana. Og navnet har så klart en rød tråd til den musikalske verden. Et partitur er et notehefte eller en noteoversikt der alle stemmene og instrumentene i et flerstemmig musikkstykke er samlet og ordnet.

– Partiturer er som regel store, men det finnes også mindre versjoner som du kan putte i lomma, altså lommepartiturer. Der tok vi navnet, smiler Øyvind.

Med gjestemusiker

De siste dagene har KammeRana-musikerne, pluss gjest Øivind Nussle fra MiNensemblet, øvd iherdig.

– Vi følte at vi nesten bare måtte ha en fiolinist til. Dessuten er det flott å være under kunstnerisk ledelse av noen som kommer utenifra. Det er kanskje lettere å kjefte på oss da, ler Øyvind.

– Nei da, det har ikke vært noen grunn til å kjefte på dere så langt, sier Nussle. Han synes det er spennende å være gjestemusiker på denne konserten.

– Det er et helt annet konsept enn jeg driver med til vanlig som musiker i MiNensemblet i Narvik. Å spille med andre instrumenter er også gøy, sier han som synes det er et ambisiøst musikkprosjekt Øyvind Lunde og Anders Brasetvik har arrangert.

– Å gi seg i kast med denne musikken er veldig modig gjort, og det er mye å sette seg inn i og holde styr på, sier han.

Med kor

Helgelandsturneen starter onsdag 22. september med lunsjkonsert på Mosjøen kulturverksted. Samme kvelden tar de turen til Sandnessjøen, før det torsdag blir lunsjkonsert på høgskolen i Nesna. Torsdag kveld får Havnekroa på Lurøy besøk at musikerne. Turneen avsluttes i Kammersalen på Mo på fredag og markeres litt ekstra med salg av drikkevarer.

– Vi samarbeider med lokale kor som har fått bestemme ganske fritt hva de skal bidra med, sier Lunde. Det blir altså Onøy/Lurøy sangkor, Haukneskoret og Alstahaug sangkor som stiller opp. Med lommesymfoni og korsamarbeid trår KammeRana litt utenfor trygge grenser.

– En må jo ta litt sjanser, sier Lunde som håper at mange tar turen på de ulike konsertstedene.

– Hvis jeg ikke skulle spille selv, så ville i alle fall jeg kommet. Og det er ikke alle ganger jeg tenker sånn, ler han.