Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Strålende Macbeth som tomat

Artikkelen er over 14 år gammel

Tenk deg en øl, tomat, termos, noe bestikk og Lasse Åkerlund. Macbeth!

Visste du at William Shakespeare egentlig kom fra Järvsø og het William Ckaksperre? Derav kommer initialene WC som mange kjenner til. Nei, lite ante jeg om det, men hele den historien dro Lasse Åkerlund da han innledet til Macbeth på Vinterlysfestivalen.

Stand-up

Åkerlund bruker det første kvarteret av forestillingen til å gjøre seg kjent med sitt publikum, og vi med han. I reine Stand Up-stil drar han oss med inn i det egentlige tragiske skuespillet Macbeth, av William Shakespeares. Skuespillet som har vært et av de mest populære og korteste av Shakespeare.

Maktgalskap, rettferdighet og skjebne utspiller seg på et bord med dagligdagse ting som en termos (Lady Macbeth), ei fyrstikkeske (tre synske hekser), tomat (Macbeth), tomatpuré (Duncan, kongen av Skottland), potetmos, (Duncans slott), en pilskork (ei kongekrone) og slik kan jeg fortsette. Totalt 31 roller og en hærskare med krigere.

Festivalkunstner

Og for en forestilling. Munnen har ennå ikke lagt seg normalt fra flirefolden. På en fortreffelig måte drar Åkerlund oss med i den alvorlige storyen som utspiller seg rundt slottet Cawdor i Skottland. Følger vi ikke med hans gjøglerier, drar han gjerne en scene igjen.

– Det kaller jeg å gjøre en scene i rewind and replay, sier han tydelig så alle skal kunne forstå. Til publikums store begeistring. Før andre akt gir han tilbakemelding til sine skuespillere. Og en kan jo bare selv forestille seg hvordan det er når skuespillerinnen med stor S, som er en termos, blir bedt med på rommet av regissøren. Eller når han forteller en teskje hvordan den skal gjøre knebøy foran kongens bein. Sprøtt!

Åkerlund har en magisk evne til å fenge publikum og det er så enkelt å sette seg ned å nyte, selv om storyen ikke er like lett tilgjengelig for alle.

Ingenting ondt som er gjort er ugjort, sier Lady Macbeth før hun tar livet av seg. Dette var ikke ondt. Jeg skjønner godt de som har sett forestillingen åtte ganger. For en festivalkunstner, og så attpåtil svensk. Ha, ha.

Elin Rønning