Svarta Bjørn i lokal drakt

Artikkelen er over 13 år gammel

RANA: Laupen Teaterlags debut om livet til rallarkokka Svarta Bjørn ble et bevis på at et teaterlags eksistens er viktig for å formidle lokal historie og ikke minst for samholdet i ei lita bygd.

DEL

Hele 350 publikummere overvar forestillingen og nesten 50 var involvert i scenearbeidet. Og de hadde slettest ikke tatt lett på det. Historien om legenden Svarta Bjørn ble dramatisert fra scenen i samfunnshuset i Utskarpen på en forbilledlig måte. Det var gjort omhyggelig arbeid med både kulisser, kostymer og teaterprestasjoner .

Svarta Bjørn skal ha bodd på Bratland i Utskarpen fra hun var 5 år og til hun var 16 år. Rallarkokka sto som et monument for det enorme arbeidet som ble utrettet på Ofotbanen rundt 1900-tallet.

– Ho var prisen for Ofotbanen, sa Filosofen i forestillingen til hennes store kjærlighet Värmlandspojken da de sto ved hennes grav på slutten. På graven sto det Anna Norge.

Forestillingen ble dramatisert av Eli Marian Aastrøm. Hun er student ved Høgskolen i Nesna og har satt opp stykket av Svarta Bjørn som hovedoppgave i studiet i Drama. Hun holder også på med en forskningsoppgave med spørsmål om et teaterlag har noe å si for et bygdemiljø.

Artikkeltags