Trøkk så det holdt

Artikkelen er over 14 år gammel

UTSKARPEN: Morshjerter smeltet, og korpsmusikanter fikk det til å røre på seg, langt ned i magen.

DEL

Dette skjedde på Utskarpen samfunnshus i helga.

Det er ikke alt for ofte Nordland Kretskorps har konsert i Rana, selv om de fleste av korpsdeltakerne kommer herfra. Lørdag hadde korpset konsert i et fullsatt Utskarpen samfunnshus under den årlige kulturkvelden for skolekorpset i bygda som i år hadde blitt til en kulturettermiddag.

Til glede for de av bygdas befolkning som går i fjøset på kvelden og ofte ikke får med seg slike konserter, eller må melke kua for seint.

Leverte

Eliten av korpsmusikanter i Nordland leverte som om de skulle spille høyt oppe i korpsdivisjonen. I tillegg til gjestene fra kretskorpset sjarmerte barnehageungene i Utskarpen med sang.

Det er heller ikke noe å si på rekrutteringen til Utskarpen skolekorps. De yngste deltakerne i korpset som bestod av 20 konsentrerte musikanter spilte to nummer. De hadde god tone i instrumentene og leverte mer enn vi kan forvente av såpass unge korpsdeltakere.

Gjestene fra Utskarpen barnehage sang blant annet om sola. En sang som nok smeltet mange morshjerter.

Utfordrende

Det var ikke noe enkelt materiale kretskorpsdeltakerne hadde på repertoaret. Et av de krevende verkene var fra Ringenes herre. Her spilte kretskorpset to av i alt fem nummer i et verk som varer i femti minutter. Til sommeren skal korpset ha øvd inn resten av verket.

Her fikk slagverkgruppa i kretskorpset det til å trøkke og svinge. Dirigent Geir Davidsen lot dem få lov til å vise hva de var gode for, men de ble allikevel ikke for dominerende. Det er deilig når musikken kjennes langt ned i magen.

P - pianissimo (svakt) fikk være svakt og f – fortissimo (sterkt) fikk være sterkt. Det kan være utfordrende å få til skikkelig variasjon på dette i et korps, men kretskorpset vet tydeligvis hva de holder på med.

Men korpset viste også variasjon i repertoarvalget. Stevie Wonders musikk er lett tilgjengelig for et publikum. Populært. Det gikk virkelig unna i svingene da de spilte Russisk Folkedans. Det var en sprint i korpsmusikk. Og den populære Sverddansen satte et virkelig punktum på en god konsert.

Smittsomt

Nordland Kretskorps består av korpmusikanter mellom 13 og 20 år. Totalt 55 stykker. De velges ut etter prøvespilling som foregår annet hvert år.

–For å være med på prøvespilling må du spille i et korps, sier Geir Davidsen.

Han forteller at denne gangen er kretskorpset på turne. Før spilleoppdraget i Utskarpen spilte korpset i Leirfjord. Etter endt konsert i Utskarpen skulle korpset videre til Fauske for å spille konsert der samme ettermiddag.

Davidsen reiser gjerne fra Tromsø hvor han jobber ved musikkonservatoriet for å dirigere denne gjengen, fem ganger i året.

- Alle er veldig gira og jobber mye mellom samlingene. De er inspirerende. Derfor bruker jeg gjerne en del helger i året på denne gjengen, sier han.

Dirigent i Utskarpen skolekorps Hanne Berit Nilssen sier kretskorpset har stor betydning for korpsene i Rana. I Utskarpen skolekorps er det fire ungdommer som er med i kretskorpset.

- Vi opplever en iver hos dem som er med i kretskorpset som smitter over og frister de andre korpsdeltakerne til å hevde seg til kretskorpset, sier hun .

Artikkeltags